HV71: sjuka spelschema: ”Vi har oss själva att skylla”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
HV 71 spelar 12 raka hemmamatcher i SDHL
Foto: AXEL BOBERG / BILDBYRÅN
HV 71 spelar 12 raka hemmamatcher i SDHL

Alla hemmamatcher innan nyårsuppehållet. Tolv hemmamatcher i rad i oktober-november. Elva raka bortamatcher som avslutar serien.

HV71 har fått ett uppseendeväckande spelschema i SDHL.

– Det är populärt att kasta skit, men vi har köpt läget, säger klubbdirektören Agne Bengtsson.

SDHL har premiär nästa fredag, den 13 september, dagen innan SHL.

Spelschemat har i dagarna blivit klart, för HV71 blev det minst sagt anmärkningsvärt.

Sista hemmamatchen i Kinnarps Arena i Jönköping spelas redan i december, lördag den 28 december mot Brynäs.

Efter fyra av fyra matcher på hemmaplan i december väntar elva raka bortamatcher i januari-februari som avslutning på grundserien.

”Går all in”

– Vi, de andra klubbarna och ligan har verkligen försökt att hitta en lösning på det här och vi har jobbat mycket och intensivt med det, men vi har inte lyckats och det är tydligen svårare än man tror. Det känns så klart tråkigt, men vi har bestämt oss för att inte klaga och vara gnälliga utan ha en positiv inställning och gå all in, säger Agne Bengtsson.

Kan det här spelschemat på något sätt ändå vändas till något positivt sportsligt för er?

– Det går att analysera och spekulera hur mycket som helst fram och tillbaka, helt klart har vi själva varit med och medverkat till att det har blivit så här så att vi kan spela med det bästa laget och vi vill inte skylla på någon annan. Så klart hade vi önskat att det hade blivit bättre spridning på hemmamatcherna för våra supportrar.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Agne Bengtsson

Dubbla stolar

Agne Bengtsson sitter på dubbla stolar i frågan då han är både klubbdirektör i HV71 och styrelseordförande i SDHL.

– Som ligaordförande kommer jag naturligtvis jobba för att det här inte ska drabba någon klubb. Det är något vi måste se över till nästa säsong, säger Agne Bengtsson.

Spelschemat fastställs i flera olika steg och många olika parametrar spelar in.

Först läggs ett basschema som lottas fram.

Efter det har klubbarna ett möte där förändringar görs.

Foto: AXEL BOBERG / BILDBYRÅN

Klubbarna parlottas geografiskt för att det ska bli två bortamatcher samma helg i samma ände av landet och sedan två hemmamatcher en annan helg.

Det tas hänsyn till tillgången till arenorna där de klubbar som har lag i SHL går före med tanke på publikkapaciteten, till att det inte ska bli några långresor i veckorna eftersom lagen inte har heltidsspelare och till landslagsläger där de utländska spelarna kan bli borta extradagar.

”Såg tokigt ut”

– Vi uppräckte ganska snabbt efter lottningen att det såg tokigt ut. Sedan lyckades vi inte lösa det bättre på grund av både våra egna förutsättningar och andra omständigheter, till exempel hittade vi ett annat datum med Linköping men då var det en konsert i arenan, säger Agne Bengtsson.

HV71 inleder säsongen med bortamatcher mot Leksand fredag den 13 september och lördag den 14 september, sedan är det hemmamatcher mot Linköping fredag den 20 september och mot Djurgården lördag den 21 september.

Efter två bortamatcher mot Luleå väntas sedan sviten på tolv raka hemmamatcher mellan 5 oktober och 17 november.

Förra säsongen slutade HV71 femma i SDHL och förlorade SM-semifinalen mot blivande svenska mästarna Luleå med 3–0 i matcher.

Publicerad:

LÄS VIDARE