Wennerholm: Både Brynäs & Mora vinnare

BILDBYRÅN
HOCKEY

Roger Melin vinkar adjö till AIK och vänder ”hem” till Brynäs igen.

Och vinterns succétränare Jeremy Colliton säger mors till Mora och ersätts av Västerviks Mattias Karlin.

Jag tror båda Brynäs och Mora är vinnare på det.

Jag kan inte säga att jag är förvånad varken över att Melin är tillbaka i Brynäs, eller att Colliton flyttar hem till Kanada.

Men jag är förvånad över att Brynäs släppte nyheten samma dag de skulle spela en femte SM-semi mot Frölunda. Men kan diskutera psykologin i det, då brynässpelarna borde lägga all kraft och alla tankar på den matchen och inte vem som ska träna laget nästa säsong.

Köpt hus i Gävle

Å andra sidan kanske den risken är överdriven och någon tanke fanns det väl med tränarnyheten från Brynäs. Vad vet jag.

Roger Melin flyttade i alla fall tillbaka och köpte hus i Gävle redan för två år sedan, så att han hamnar där är ingen skräll. I den vevan intervjuades han i lokaltidningen och det han sa där var väl mer eller mindre en jobbansökan om att få stå i Brynäs bås igen.

Nu blev det två säsonger i AIK och lika lång väntan innan brynäsbåset blev ledigt igen.

Det var samma sak med Jeremy Colliton. Det var bara en tidsfråga innan han skulle flytta hem till Calgary med familjen. Han hade också ett nyköpt hus som stod och väntade och hade han blivit kvar i Sverige hade det varit för max en säsong. Visst hade det varit intressant att se vad han kunnat åstadkomma i SHL också, men nu blev det inte så.

Att Mora satsar på SHL-debutanten Mattias Karlin känns som ett klokt beslut. Där kan Mora ha hittat en ny succétränare. Jag har bara väntat på att den gamla modoiten och tidigare supertalangen skulle hamna i högsta serien efter sina framgångar i Västervik. På sina sex år i klubben har han tagit smålänningarna från division I till vinterns topplacering (3:a) i allsvenskan.

Nu får han börja från början igen och försöka etablera Mora i SHL. Han behöver knappast känna någon press. Jag har svårt att se någon tippa Mora annat än på jumboplats inför nästa säsong.

Roger Melin var också tränarrookie i SHL när han kom till Brynäs som 43-åring 1998.

Då fick han ett av de största tränargenombrott jag sett i svensk hockey. Han tog Brynäs till ett SM-guld redan första säsongen och blev utsedd till Årets Coach i svensk hockey.

Behöver inte vara oroliga

Han fick en hjältestatus i Gävle som fortfarande lever kvar.

Han stannade i ytterligare tre år och Brynäs tog sig till slutspel varje gång. En semi- och två kvartsfinaler.

Och när han lämnade 2002 försvann magin och Brynäs missade slutspel tre säsonger i rad och tvingades kvala sig kvar två av gångerna.

Nej, jag tror inte brynäsfansen behöver vara oroliga för att Roger Melin tappat gnistan eller fingertoppskänslan. Han ser fortfarande ut som det väldiga isberg till tränare han alltid gjort och han har samma förmåga att få spelarna med sig.

Däremot kommer han till en klubb med höga krav efter vinterns framgångar. Brynäs kan fortfarande ta sig till en SM-final och årets Brynäs påminner lite om det där guldlaget från 1999.

En femteplats i grundserien och allt att vinna och inget att förlora.

Men det känns det som Brynäs kommer att vara ett etablerat topplag de närmste åren, oavsett vem som står i båset. De har en stark organisation och en bred spelartrupp. Och stämmer det att Anton Rödin kommer tillbaka till nästa säsong är bordet redan dukat för Roger Melin.

Rödin var SHL:s bästa spelare förra säsongen, innan han skadade sig och försvann.

Det är bara för Roger Melin att sätta sig och hugga in på smörgåsbordet.

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM