”Då visste man att det skulle bli mål”

Näslund om lägren i Timrå och mötena med Petrov

Foto: Magnus Wennman, TT
Inge Hammarström och Mats Näslund.
HOCKEY

Hockeyvärldens sörjer Vladimir Petrov.

En av många som minns legendens insatser på isen väl är Mats Näslund.

– De har betytt mycket för hockeyn. Vilken teknik, vilken spelkänsla. Vacker ishockey, säger Näslund till Sportbladet.

Vladimir Petrov bildade på 1970-talet hockeyvärldens mest fruktade anfallskedja tillsammans med Boris Michajlov och Valerij Charlamov. En av många som lät sig beundras av trions spel var Mats Näslund.

”Rörde inte en min”

– För mig var de där spelarna jättestora. Lite idoler också. När jag var åtta nio år så var Sovjets landslag ofta i Timrå på läger. Jag hängde vid rinken och kollade hur de tränade. Det gick ju inte att prata med dem, de fattade ju inte engelska, men jag har nog någon klubba där hemma från någon i kedjan med Michajlov, Petrov, Charlamov, säger Näslund till Sportbladet.

När Mats Näslund blev äldre och tog plats i det svenska landslaget Tre Kronor stod plötsligt Petrov på andra sidan isen.

– På den tiden vägde jag 70 kilo och han kanske 100 kilo. Det var kanske inte det lättaste. Det spelade ingen roll hur hårt man slog på honom – han visade ingen min. Och när det blev powerplay så visste man att det blev mål. De måste ha legat på 40–50 procent. Petrov var en otrolig spelare. Och den där kedjan var nog bäst i världen.

”Ställdes alltid mot dem”

En annan med god erfarenhet, men kanske inte så ljuva minnen, av mötena med Petrov är Inge Hammarström.

– Jag var med och mötte Petrov många gånger, dels med Brynäs, dels med Tre Kronor. Med Brynäs spelade vi flera Europacup-finaler mot CSKA och min kedja med Tord (Lundström) och Håkan Wickberg ställdes alltid mot deras superkedja med Petrov, Michajlov och Charlamov, säger Hammarström och fortsätter:

– Han var grymt bra, jag vet inte hur många gånger han var med i VM:s all star-lag. Ryssarna hade ett verkligt superlag på den här tiden. Petrov var en av de mest respekterade och bästa spelaren i det ryska laget år efter år. Man kunde verkligen se på isen vilken ledare han var. Han styrde och delegerade.

Efter Petrovs död på tisdagsmorgonen är nu Michajlov den ende överlevaren från den legendariska kedjan.

– Charlamov dog ju i en bilolycka för många år sedan och nu är det bara Michajlov kvar. Det är tråkigt. De har betytt mycket för hockeyn. Vilken teknik, vilken spelkänsla. Vacker ishockey, säger Mats Näslund.

Foto: AFTONBLADET
Inge Hammarström.
ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor