Efter sexskandalen i Chicago – Brent Sopel vill att fler träder fram

Brent Sopel, till höger.
Brent Sopel, till höger.

Tidigare i år stämdes NHL-klubben Chicago Blackhawks för att ha medvetet ignorerat sexuella övergrepp mot flera spelare i laget.

Nu träder tidigare spelaren Brent Sopel fram till stöd för sina dåvarande lagkamrater och uppmanar andra att göra detsamma.

– Jag skulle säga att alla spelare sa ”herrejävlar” och blev chockade när vi fick veta det, säger Sopel till TSN.

Enligt stämningsansökan ska två tidigare spelare i klubben utsatts för sexuella övergrepp av videoanalytikern Brad Aldrich i samband med mästerskapssäsongen 2009/10.

Enligt Sopel ska spelarna ha diskuterat händelserna mitt under slutspelsserien mot San Jose efter att en dåvarande medlem i tränarstaben bett Chicagos ledning att polisanmäla saken.

– Vi var alla i samma omklädningsrum. Det här var något som diskuterades i åtminstone två-tre dagar. Dåvarande tränaren Joel Quenneville delade kontor med Aldrich. Vi hörde om det, säger Sopel.

”Det vidrigaste jag någonsin har hört”

Quenneville, nuförtiden huvudtränare för Florida Panthers, har å sin sida hela tiden nekat till kännedom kring händelserna.

”Jag fick första veta om anklagelserna via media tidigare i sommar. Jag har kontaktat Blackhawks organisation för att meddela att jag kommer att stödja och delta i en utomstående granskning”, skrev Quenneville till TSN under tisdagen.

Efter sin tid i Blackhawks gav klubben Aldrich en jobbrekommendation, något som förargar Sopel.

– Det är det vidrigaste jag någonsin hört i mitt liv. De gav honom en referens efter vad han gjorde mot deras spelare. Alla utgick från att Hawks skulle göra det rätta men tydligen inte.

Nu uppmanar han andra spelare som var med under säsongen att kliva fram och stötta stämningsansökan.

– Många av de här killarna är fortfarande kopplade till klubben och därför säger de inget. De vill skydda sina jobb. Men de borde göra det rätta och öppet säga sanningen om vad som hände, menar Sopel.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!