Ledde med en sekund kvar – förlorade matchen

NEW YORK. Det kunde inte hända, men det hände ändå.

Trots att de hade ledningen när en sekund återstod (!) förlorade Vegas Golden Knights nattens måste-match mot San Jose.

– Om detta kostar oss en slutspelsplats blir det svårt att sova i sommar, säger coachen Pete DeBoer efter en match då Robin Lehner för övrigt dök upp i laguppställningen igen.

Dramatik bortom det fattbara utspelades under slutdelen av Vegas hemmamatch mot San Jose i T-Mobile Arena.

Golden Knights hade 4-2-ledning när bara minuter återstod och såg ut att gå mot säker seger, men då tog Sharks – som inte hade något alls att spela för men gjort klart att de såg chansen att förstöra för bittra rivalen från Nevada som årets höjdpunkt – ut målvakten och strax efteråt lyckades Nick Bonino reducera. 

Kvitterade med en sekund kvar

Sedan låg gästerna på som galna bålgetingar och mot alla odds: När klockan stod på 19.59 vräkte Timo Meier in kvitteringen.

Hemmalaget fick ny chans att bärga den livsviktiga segern i ett långt powerplay på övertid men misslyckades och till slut vann hajarna på straffar.

– Vi måste göra mer när de har tom kasse och vi måste göra mer i vårt powerplay på övertid. Det är skillnaden mellan vinst och förlust ikväll, suckar Vegas-coachen Pete DeBoer.

– Man kan bara hoppas att detta inte kostar oss en slutspelsplats. I så fall blir det svårt att sova i sommar.

Inte ödet i egna händer

Chansen är dessvärre stor. De gyllene riddarna behöver vinna samtliga sina tre återstående bortamatcher – samtidigt som de får hjälp av en rad andra lag.

– Det här var absolut en förkrossande förlust, men vi är fortfarande med i matchen och ger inte upp, säger forwardsstjärnan Mark Stone.

Den förbryllande Robin Lehner-situationen klarnade inte under natten. Han spelade inte, men han satt i båset som back-up. Så uppgifterna i mitten av förra veckan om att han ska opereras och missar resten av säsongen var helt enkelt inte korrekta.

Anaheim-ikonen Ryan Getzlaf tog farväl av NHL i natt. Efter sjutton säsonger spelade han sin allra sista match med Ducks mot St. Louis i Honda Center.

Som sig bör hyllades han furstligt både före, under och efter avskedsföreställningen.

– Det var fantastiskt, jag kunde inte drömma om en finare avskedsmatch, säger den 36-årige kaptenen, som flera gånger efter slutsignalen hade svårt att hålla tårarna tillbaka.

Matchen förlorade avhängda Ducks med 6-3, men det gjorde inte så mycket för på Adam Henriques avslutande tröstmål stod vem om inte Getzlaf för sin allra sista assist.

Med blott en vecka kvar till slutspelet börjar sprider sig paniken i Klippiga bergen.

Långvariga tabellettan Colorado Avalanche har nämligen hamnat i en obegriplig svacka och åkte i natt på fjärde raka förlusten – med 4-1 borta mot Winnipeg.

– Vi har mycket att jobba med för att få våra spelare att hitta tillbaka till sin identitet och börja spela på vårt sätt igen, säger bekymrade coachen Jared Bednar.

Pittsburgh Penguins hade tidigare under söndagen en gyllene chans att befästa sin position som trea i Metropolitan-tabellen i ett derby mot avsågade Philadelphia, men pingvinerna trampade riktigt snett och fick stryk med 4-1.

Därmed är risken stor att de blir omåkta av Washington och petas ned på wild card-plats.

– Vi spelade helt enkelt inte tillräckligt bra för att vinna, morrar coachen Mike Sullivan.

Svenske rookien Linus Högberg hade en assist för Flyers.

Jesper Fast fanns bland målskyttarna när Carolina slog New York Islanders med 5-2 och i praktiken säkrade segern i Metropolitan-divisionen.

Vinsten kostade, dock. Finländske målvakten Antti Raanta tvingades avbryta matchen på grund av skada och danske stjärnan Frederik Andersen är satt ur stridbart skick redan sedan tidigare.

I Newark lyckades Detroit nolla New Jersey. De vann med 3-0 och Oskar Sundqvist stod för såväl mål som assist.

Columbus svarade för en liten söndagsskräll genom att slå Edmonton med 5-2. Gustav Nyquist bidrog med två assist.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN