Ishockey

Bojkottade matcher – nu döms de som förlorare

Karlskrona och Boden vinner de uppskjutna matcherna i Hockeyettan

Av: 

Hans Abrahamsson

Tomas Ros

HOCKEY

Tävlingsnämnden har sagt sitt. 

Karlskrona och Boden vinner de uppskjutna matcherna med 5–0.

– När man medvetet bryter mot tävlingsbestämmelserna måste det ageras kraftfullt annars har vi anarki i svensk hockey, säger Karlskronas klubbchef Per Rosenqvist.

Det har varit kaos i Hockeyettan under hösten. Bakgrunden är ett bråk om tv-rättigheter där Boden och Karlskrona inte velat följa det avtal som Hockeyettan centralt har med spelbolaget ATG. 

Och Riksidrottsnämnden har också gett de två klubbarna rätt. 

Trots beslutet från i våras har flera Hockeyettan-klubbar vägrat att åka och möta Boden och Karlskrona. Det handlar om totalt fyra uppskjutna matcher som nu har behandlats i Svenska Ishockeyförbundets tävlingsnämnd.

Och där döms Boden och Karlskrona till segrare med 5–0 i de fyra matcherna. Lagen som valt att inte möta de två utbrytarna, Örnsköldsvik, Kalix, Dalen och Mörrum, förlorar alltså sina matcher på så kallade walk ower.

Karlskronas klubbchef Per Rosenqvist är nöjd med att hans klubb döms som segrare.

– När man väljer att bojkotta matcher på det här sättet är det en ren provokation mot Ishockeyförbundet och bra att man dömer matcherna till icke felande part. När man medvetet bryter mot tävlingsbestämmelserna måste det ageras kraftfullt annars har vi anarki i svensk hockey, säger han.

Däremot är Rosenqvist missnöjd med att tävlingsnämnden inte dömt ut någon ekonomisk kompensation:

– Jag är förvånad att de inte tar hänsyn till den biten, som handlar om betydande summor, men jag vill lyfta frågan med tävlingschefen (Olof Östblom) för att få mer info hur vi ska gå till väga för att bli kompenserad för uteblivna intäkter vi har haft. Bara de här två matcherna handlar det om 800 000 kronor, säger Rosenqvist.

Även i Boden-lägret är missnöjet stort:

Vi tilldöms vinsten, men får stå för kostnaden. Flera hundra tusen kronor för oss i uteblivna intäkter. Det innebär att man inte behöver spela matcher som inte gäller och inte betala något. Djupt olyckligt att folkrörelsen är i fritt fall och tävlingsbestämmelserna inte följs, säger Thomas Regemalm, ordförande i Boden Hockey, som vill se ett betydligt hårdare straff mot de klubbar som vägrat spela.

– Uteslutning är det enda rätta. Vi ska kontakta Svenska Ishockeyförbundet och tävlingschef Olof Östblom.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

Ishockey

LÄS VIDARE

Örnsköldsvik bojkottar match mot Boden: ”Galenskaper”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey

HockeyEttan