Hörnqvist: ”Är därför jag spelar hockey”

Veteranen inför Stanley Cup-premiären

Patric Hörnqvist, till höger, har en god chans att vinna Stanley Cup igen. Den här gången med grundseriesuveränerna Florida Panthers.
Patric Hörnqvist, till höger, har en god chans att vinna Stanley Cup igen. Den här gången med grundseriesuveränerna Florida Panthers.

NEW YORK. Det är inte i första hand framgångarna i grundserien som talar för att Florida Panthers hör till de stora favoriterna i den diaboliska kraftmätning som utbryter på NHL-rinkarna i natt.

Det är det faktum att de med sig ut på slagfältet har Patric Hörnqvist – en tvättäkta slutspelsgladiator på lysten jakt efter sin tredje Stanley Cup-ring.

– Man blir inte mätt. Har man en gång vunnit den här titeln vill man inget hellre än att få uppleva det igen, säger den tvåfaldige mästaren till Sportbladet strax innan öppningsmatchen mot Washington.

Det kryllar av stjärnor i den panterflock som just vunnit NHL:s grundserie och de föräras ständigt fler och mer braskande superlativer än Patric Hörnqvist.

Men när Florida nu ska försöka följa upp den visserligen beundransvärda men betydelselösa bedriften med en seriös push mot det största som finns i hockeyvärlden är det inte Aleksander Barkov, Jonathan Huberdeau, Claude Giroux, Aaron Ekblad, Sam Bennett eller Sam Reinhart gruppen graviterar mot för moralisk mobilisering.

Byggt ny kultur

Det är den 35-årige veteranen från Sollentuna som såg till att införa en helt ny kultur i omklädningsrummet i FLA Live så fort han kliv in genom dörren inför förra säsongen. Vid sidan av Carter Verhaeghe, som hade en mycket begränsad roll i Tampa 2020, är ”Bengan” den enda i laget som vunnit Stanley Cup – två gånger om till och med – och vet exakt hur omöjligt mycket som krävs för att förverkliga den ultimata hockeydrömmen.

Så han får finna sig i att lagkamraterna tar rygg på honom ut på slagfältet nu.

Men inte nummer 70 emot.

– Nej, jag älskar slutspelet. Det är för att vara med om de matcher vi ska spela nu som jag håller på med det här, gör han klart när vi talas vid ett par dygn innan NHL tänder sin stora majbrasa.

– Naturligtvis gör jag vad jag kan för att hjälpa gruppen, men jag tror att det här laget redan har stor förståelse för vad som krävs nu . Vi fick en väldig massa erfarenhet under serien mot Tampa förra året och kommer ha stor nytta av det.

Mästare 2016 och 2017

Skillnaden i det som händer på NHL-rinkarna mellan oktober och april och det som exploderar i ansiktet på chockade rookies den här veckan kan formuleras på många sätt.

”Bengan”, som varit med på rodeon i fjorton år och tog sig hela vägen till bergets topp med Pittsburgh Penguins både 2016 och 2017, säger så här:

– Det handlar om att varje byte har betydelse. Alla på isen satsar maximalt precis hela tiden, det finns inga meningslösa sekvenser i en slutspelsmatch.  Därför väger också varenda misstag så mycket tyngre.

– I den där Tampa-serien förra gången begick vi för många enkla misstag och det kostade. Men som sagt, vi har dragit lärdomar av det. Jag tror väldigt mycket på det här laget i år. Vi har inte bara en massa bra spelare, general managern Bill Zito har satt ihop en grupp människor som fungerar otroligt bra ihop.

Inte lika stor roll i laget

Den svenske dynamons egen roll på isen har reducerats en smula i år, han huserar huvudsakligen i fjärdekedjan och får begränsat med istid, men en inte alltför vågad gissning är att coacherna ger honom ett större ansvar nu när det är dags för den typ av fältslag han föddes för att utkämpa.

– Nja, istiden blir nog densamma, jag ingår i fjärdekedjan och vi har så många grymma spelare i vårt lag och konkurrensen om minuter är därefter. Men vi kommer ändå spela en väldigt viktig roll och jag ser fram emot att gå ut och göra det som måste göras, säger han.

Att den tvåfaldige mästaren hungrar efter mer behöver ingen betvivla. Han vill oerhört gärna ha en Stanley Cup- ring till.

– Man blir inte mätt. Har man en gång vunnit den här titeln vill man inget hellre än att få uppleva det igen. Och man vill att andra ska få uppleva det. Jag önskar verkligen att alla hockeyspelare någon gång fick vara med och bärga en Stanley Cup. Det finns ingenting bättre.

Den typen av uttalanden, levererade av Patric Hörnqvist, indikerar att det nog kan gå rätt bra för Florida Panthers även i slutspelet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!