”Jag vill verkligen inte ta åt mig hela äran”

HOCKEY

För några år sedan förvandlade han Luleå från bottenlag till SM-finalist.

Nu är Tomas ”Bulan” Berglund på väg att göra samma sak med Brynäs.

– Det här är ingen ”one man show”. Men något bra har jag nog gjort.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Berglund var assisterande bakom Jonas Rönnqvist under Luleås glansår.
Men det var ingen hemlighet att det var de två som par som hade designat Luleås fruktade spelsystem. Två analytiska centrar som skapat ett spel bestående av det de själva hatade att möta som spelare.

När Rönnqvist hoppade av Luleå valde ”Bulan” att ta ett sabbatsår. Men ett Brynäs i kris kallade och ”Bulan” antog utmaningen.

Nu står han där med en ny förvandling. Först räddade han laget kvar i SHL. Sedan fick han chansen att skapa sitt eget lag.

I dag har alla insett att Brynäs på allvar är en utmanare till SM-guldet. Ett stabilt topplag.

– Egentligen tycker jag att vi var det redan ifjol. Men då fick vi Rödin skadad och då hamnade hans kedjekompis Scott i nån slags depression. Då föll vi igenom.

”Helt annan bredd”

I år finns varken Scott eller Rödin i truppen – men Brynäs som lag är förmodligen ännu bättre.

– Vi har en helt annan bredd i år. Vi känner att vi klarar av skador på ett annat sätt.

Vilket inte minst den här matchen visade. Sju spelare saknades, varav tre rutinerade backar. Ändå höll Brynäs nollan. Ett kvalitetsbevis som visar att de som tror att Brynäs ska falla ihop även den här säsongen nog får tänka om.

I Luleå pratas det mycket om att ”Bulan” ska återvända och ta över laget nästa säsong. Något huvudpersonen själv vägrar prata om.

– Jag vägrar spekulera. Mitt kontrakt går ut med Brynäs och vi för samtal. Det är allt jag säger.

Men den hockey du och Jonas Rönnqvist designade verkar hålla än. Hur likt spelar dagens Brynäs det Luleå du var med och tränade?

– Det är väldigt likt. Vi har ändrat vissa saker för att vi har så offensivt skickliga spelare. Vi släpper in mer mål, men gör också mer mål. Jag har fått anpassa lite. Men grundidén är densamma.

”Fantastisk grupp”

Vilket innebär hård press på puckhållaren i alla lägen. Något som gav Brynäs två direkta mål mot Luleå och som även gör att Brynäs spelar en vacker hockey i högt tempo.

– Men jag vill verkligen inte ta åt mig hela äran. Det är ett teamwork. Och det är en fantastisk grupp jag arbetar med.

Vi går nu in i ett nytt år – men räkna med att Brynäs den här gången har nått toppen för att stanna.

”Bulan” har fått tid att designa sitt Brynäs, som nu är en precis lika effektiv maskin som Luleå var för några säsonger sedan.

ARTIKELN HANDLAR OM