”Jag brinner utav bara helvete”

Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅ N
HOCKEY

LULEÅ. 39-årige Per Ledin vägrar ge upp.

I flera månader har han tränat med gymnasister och juniorer för att hålla drömmen om en ny klubb vid liv.

– Folk tvivlar ju på en. Men då måste jag bevisa motsatsen, säger han.

Per Ledin har haft en fantastisk karriär: vunnit flera SM-guld, provat lyckan i NHL och ständigt varit en stor profil inom svensk hockey.

Han närmar sig 40-årsåldern och de flesta skulle nog tycka att tiden som elitspelare är över då.

Men Ledin vägrar lyssna på sånt – trots att ingen klubb hittills visat något intresse den här säsongen.

Det är nästan lite Rocky över honom. En fighter som vägrar ge upp.

Därför tränar han på morgonen med hockeygymnasiet och på kvällarna med Luleå Hockeys juniorlag.

– Jag har även köpt en trappmaskin och byggt ett gym hemma, berättar han.. Kroppen är en färskvara som du måste hålla i trim.

Varför lägger du inte av?

– Jag skulle inte göra det här om det inte var det bästa jag visste. Enligt alla experter kan man inte spela hockey i min ålder, men de kan dra åt helvete. Jag har inga skador. Ingen har bättre motivation och jag gör andra bättre. Det krav jag har på mig själv är att om jag inte levererar så är jag slut.

Fortsatt tyst från Luleå

Drömmen om att spela hockey och att vinna matcher vägrar att dämpas. Och allra helst skulle han vilja spela i Luleå Hockey.

– Det skulle vara perfekt för mig och familjen, men därifrån är det tyst. De har sin trupp och det har jag givetvis full respekt för.

I flera månader har han väntat på att telefonen ska ringa och att erbjudandet ska komma. Men han har inte nöjt sig med det. Han har själv ringt upp sportchefer och förklarat att han är beredd att komma dit för att visa vad han kan.

– Jag är beredd att göra det gratis. Snacket går att jag är dyr, men jag gör inte det här för pengarna. Jag gör det för att jag älskar ishockey.

Foto: JOHAN HÅKANSSON
Per Ledin tränar på i Coop arena med juniorer för att kriga sig till ett nytt kontrakt.

Aftonbladet träffar Per Ledin efter ett träningspass i Coop arena. Han är tacksam över att Luleå låter honom köra med juniorerna och det är det liv han levt nu i snart tre månader.

”Beredd att betala priset”

Hur länge kan man göra det och ändå hålla nivån?

– Kör man själv blir det kvalitativt. Du investerar i dig själv. Visst, jag saknar matchmomenten och att göra vad som krävs för att vinna matcher. Men vill man låta det vara en ursäkt så är det det. Annars ser man till att plåga sig.

Så varje dag plågar sig Per Ledin och hoppas samtidigt att en dörr ska öppna sig. Att ett lag i SHL eller utomlands helt plötsligt är i behov av en spelare.

– Jag kan faktiskt inte jämföra mig med någon annan. Jag är absolutist. Jag gillar nya saker. Jag är nyfiken på att hitta nya sätt att träna på och jag brinner så in i helvete.

– Jag kan bara gå till mig själv och jag är beredd att betala priset. Jag är smidigare och starkare än någonsin – vad säger då att jag inte kan spela bättre hockey?

Hur länge kan du köra på så här? När kommer dagen då du ger upp?

– Det är en dag i sänder som gäller. Jag har ingen deadline. Blir det så att man inte hittar något så får man ta det. Men vad säger man? Trägen vinner. Och det har jag gjort hela livet – motbevisat dig.

ARTIKELN HANDLAR OM