Niklas Kronwall starkt kritisk: ”Kan inte åka med cigg i munnen”

Niklas Kronwall gillar inte hur hur svensk hockey har förändrats.

NHL-legendaren ifrågasätter bland annat spelarnas inställning.

– Det är lite saft och bulle över det, säger han i Wikegård vs Bröderna Kronwall.

”You got Kronwalled!”, brukade eka i Joe Louis Arena i Michigan.

Niklas Kronwall blev känd för sin fysiska spelstil ute i rinken.

Han är orolig över att det är en typ av ishockey som håller på att försvinna.

– Man tacklas och blir tacklad. Om jag får en rejäl jävla propp, då är det jag själv som sätter mig i skiten. Nio gånger av tio så är det ditt eget fel. I svensk hockey tycker jag att det har blivit lite saft och bulle över det. Du är inte ensam där ute, det är en kampsport. Du har ett ansvar i det här också. Man kan inte åka runt med en cigg i mungipan och tro att man inte är tacklingsbar, säger Niklas Kronwall.

Precis återvänt

Både Niklas Kronwall, 39, och Staffan Kronwall, 38, har flyttat hem till Stockholm i sommar.

Niklas Kronwall efter 16 säsonger som back (åtta sista som assisterande kapten) i Detroit Red Wings i NHL, Staffan Kronwall efter åtta säsonger som back (de fem sista som kapten) i Lokomotiv Jaroslavl i KHL.

Två kultspelare för två stora hockeystäder, Detroit Red Wings ansågs under flera av de här åren vara världens bästa hockeylag.

Niklas Kronwall har fortsatt som ”advisor to the general manager” till Steve Yzerman i Detroit Red Wings, Staffan Kronwall har fortsatt som ”development coach” i Lokomotiv Jaroslavl.

Niklas Kronwall, till höger, och Henrik Zetterberg på plats i Malmö i tisdags och matchen mellan Malmö och Frölunda.
Niklas Kronwall, till höger, och Henrik Zetterberg på plats i Malmö i tisdags och matchen mellan Malmö och Frölunda.

”Utan bli svartlistad”

Hockeybrorsorna har kontroversiella åsikter om hur dagens hockey ser ut.

– Jag tycker att hockeyn håller på att förändras, lite för mycket för min egen smak, om jag ska vara ärlig, framförallt här hemma. Hör mig rätt, jag tycker att man ska ta bort det här med spelförstörande moment, absolut, men det måste finnas någon rim och reson. En slashing på klubban tycker inte jag är en slashing. Jag tycker att man tar bort kampmomentet, det fysiska spelet tas bort mer och mer. Jag tycker att det läggs alldeles för lite ansvar på puckförande spelare. Tio gånger av tio när någon får en klockren smäll har han själv satt sig i en jävligt risig situation. Jag förstår vad man har försökt att göra, men jag tycker att man har tagit det ett steg för långt. Man måste få ha olika åsikter utan att bli svartlistad, säger Niklas Kronwall.

– Det är ju så nära man kan komma att göra mål, utan att göra mål. Alltså att ge sitt eget lag en sådan jävla boost. Sedan så tror jag att om man frågar den här spelaren, alltså är det en kompetent hockeyspelare som åker på den här proppen, så tror jag att nio av tio, 99 av 100 kanske, skulle svara ”dåligt av mig, jag satte mig i en dålig situation, jag måste vara mer uppmärksam”, säger Staffan Kronwall.

Draftade tre svenskar

Niklas Kronwall har fullt upp med att åka runt i Sverige och ta hand om spelare.

Staffan Kronwall har på rekordtid blivit en tittarfavorit i SHL-sändningarna från C More.

Detroit Red Wings tre första val i draften den 6–7 oktober var svenskar – forwarden Lucas Raymond i Frölunda som nummer fyra totalt, backen William Wallinder i Modo som nummer 32 totalt och forwarden Theodor Niederbach i Frölunda som nummer 51 totalt.

Niklas och Staffan Kronwall i Wikegård vs Bröderna Kronwall
Niklas och Staffan Kronwall i Wikegård vs Bröderna Kronwall

Den klassiska svenskklubben har också lånat ut Moritz Seider till Rögle, Joe Veleno till Malmö, Mathias Bromé till Örebro, Filip Larsson och Gustav Lindström till Almtuna samt har flera tidigare draftade spelare i svensk hockey.

Staffan Kronwall var den andra spelaren som värvades till Lokomotiv Jaroslavl efter den tragiska flygkraschen 2011 och var under känslostarka former med och byggde upp laget igen.

De växte upp med fyra år äldre storebror Mattias Kronwall i Järfälla väster om Stockholm.

Pappa gick bort

Mamma Tove Kronwall fick ta hand om de tre sönerna själv sedan pappa Hasse Kronwall dog i en hjärtinfarkt 1992, Niklas var elva år och Staffan var nio år.

– Vi hade hockeyn, det var extremt viktigt. Vi fick vara på ett ställe där vi inte behövde tänka på det. Så det hjälpte otroligt mycket, säger Niklas Kronwall.

– Vi fick med oss hårt jobb hemifrån, pannben. Ett jävla pannben är det som jag tror har hjälpt oss allra mest. Just det här att inte ge upp, att man kan jobba lite hårdare än man tror. Människan är en jävla motor alltså – du tror att tanken är slut, men som på bilen när du får upp varningslampan att du har fem mil kvar, så har du kanske sex mil kvar, säger Staffan Kronwall.

Niklas Kronwall vann VM-guld med Tre Kronor i Riga 2006 , Staffan Kronwall vann VM-guld med Tre Kronor 2013 i Globen och fick lyfta bucklan som kapten.

Båda har fyra elitseriesäsonger med Djurgården, Niklas Kronwall var med och vann SM-guld 2000 och 2001.

Niklas Kronwall vann också OS-guld med Tre Kronor i Turin 2006 och Stanley Cup med Detroit Red Wings 2008.

Hela avsnittet av Wikegård vs Bröderna Kronwall sänds i kväll klockan 21.30 på Sportkanalen och finns att se redan nu på C More.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!