Mika Zibanejad om stjärntrejden till Rangers: Sjukt spännande

Publicerad 2023-03-01

NEW YORK. Den mest spektakulära trejden i NHL på åtskilliga år är nu helt klar.

Patrick Kane kommer spela med New York Rangers resten av säsongen – och som ersättning får Chicago Blackhawks ett andraval och ett fjärdeval i sommarens draft.

– Sjukt spännande, säger Mika Zibanejad till Sportbladet.

Det har en längre tid tid stått mer eller mindre klart att Patrick Kane skulle komma att trejdas från Chicago till New York innan fredagens deadline, men av lönetakstekniska skäl kunde inte Rangers – som ju nyligen också bytte till sig St Louis Blues-stjärnan Vladimir Tarasenko – slutföra affären tidigare veckan.

Men på onsdagskvällen blev dealen – lätt en av de mest uppseendeväckande under de senaste decennierna – formellt klar.

Kane, som sagt upp en så kallad ”no movement”-klausul i sitt kontrakt och sålunda själv godkänt trejden, är på väg till New York och kommer spela med Rangers redan natten till torsdag, borta mot Philadelphia. 

– En spelare som Kane är alltid någon alla lag välkomnar, säger Rangers svenske förstecenter Mika Zibanejad.

– Han har vunnit förr och vet vad som krävs, så det ska bli sjukt spännande. Alla är nog riktigt taggade.

I utbyte får Blackhawks ett andraval och ett fjärdeval i sommarens draft. Andravalet omvandlas automatiskt till ett förstaval 2024 eller 2025 om Rangers vinner två rundor i det stundande Stanley Cup-spelet. Blackhawks behåller vidare 50 procent av lönen och Arizona Coyotes går också in som mäklare och tar 25 procent. På så sätt får Rangers in den 34-årige superstjärnan under lönetaket.

Draftvalen låter måhända som ett futtigt utbyte för Chicago, men klubben hade inte mycket till val. Genom ovan nämnda klausul styrde Kane helt och hållet själv var han skulle hamna och New York var enda destinationen han kunde tänka sig. Alternativet för Hawks hade varit att låta honom lämna i sommar, när det nuvarande kontraktet går ut, och få ingenting.

Patrick Kane har tillhört Blackhawks i sexton säsonger och varit ett av ligans stora affischnamn ända sedan debuten 2007-2008. Två år senare ledde han laget till den första av tre Stanley Cup-titlar och 2013 vann hann Conn Smythe, priset till slutspelets mest värdefulle spelare.

Följ ämnen i artikeln