Backtalangen: ”Viktigt att ta sig igenom motgångar”

Foto: Lasse Allard/Aftonbladet
Timothy Liljegren.

avPovel Arwidson

HOCKEY

Timothy Liljegren, 17, är en av svensk hockeys största talanger, och han är uttagen till J18-VM i Slovakien.

Men senaste säsongen kantades av sjukdom, formsvacka och utlåning.

– VM blir en sista chans att visa upp mig inför draften, och avsluta säsongen snyggt, säger Liljegren.

Timothy Liljegren spelar till vardags i Rögle, och såg fram emot att etablera sig i SHL den här säsongen. Men lagom till seriepremiären i höstas drabbades Liljegren av körtelfeber, något som höll honom utanför isen i två månader.

– Och efter sjukdomen kom jag tillbaka till spel lite för snabbt, och det tog ytterligare en månad innan jag var tillbaka på riktigt med mitt spel. Då gick Rögle knackigt, och jag fick inte så mycket istid, trots att jag tyckte att jag hade börjat spela bra, säger Liljegren.

Utlånad till Timrå

Då tog han beslutet att bli utlånad till Timrå och allsvenskan, för att få spela mer. Det hann bli fem matcher för Timrå innan han blev hemkallad till Rögle igen, men Timothy hade fortfarande problem att få tillräckligt med istid. Då valde han att gå ner till J20, och spela resten av säsongen med ungdomslaget.

– Trots att det var ett ”steg ner”, var det utvecklande. Jag fick matchminuterna jag behöver och kunde spela mitt spel ordentligt, säger han.

Hur är formen idag?

– Formen idag känns bra, jag tycker jag avslutar säsongen starkt. Även fast vi inte tog oss så långt i J20 tycker jag att jag spelat bra och att jag hittat mitt flow i spelet. Det spelet ska jag försöka ta med mig in i VM.

Hur är självförtroendet med en sådan här säsong i ryggen?

– Jag spelar alltid med högt självförtroende, och försöker vara lugn på isen. Jag vet vad jag kan göra när jag spelar som jag ska. Jag vet att jag har förväntningar på mig men jag är lugn inför uppgiften.

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYR N
Timothy Liljegren under matchen mellan Sverige U18 och Finland U18 den 11 februari 2017.

Väntas gå högt i draften

Ja, för vissa förväntningar har han ändå på sig. Han spås gå högt i sommarens NHL-draft, och J18-tränaren Torgny Bendelin tar upp honom som en av de bästa svenskarna inför VM. Och även om säsongen varit upp och ner, tar ändå Timothy med sig något positivt från den jobbiga tiden.

– Jag har utvecklats mycket mentalt den här säsongen. Det kan vara viktigt att lära sig att ta sig igenom motgångar. Att veta att allt inte går rakt uppåt, säger Liljegren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rögle BK

NHL