Bjuder in saudiskt damhockeylag till Göteborg

avJonathan Nilsson

Ett saudiskt hockeylag i Göteborg?

Det blir verklighet i augusti, på initiativ av Göteborg HC som vill bygga broar mellan olika kulturer och bredda ishockeyn i världen.

– De har lärt sig en hel del via filmer på Youtube, säger klubbens ordförande Jan Mellgren.

1 av 2 | Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Saudiarabien förknippas kanske inte främst med ishockey.

Men i staden Jeddah, som är belägen i närheten av Mecka, huserar klubben Jeddah Ice Sports Club.

Nu har laget fått en inbjudan till Sverige av Göteborg HC.

”Detta är starten på Göteborg HC:s arbete med att bygga internationella relationer där vi vill bidra till att stärka ishockeyn som en global sport.” skriver SDHL-klubben på sin hemsida.

Klubbens ordförande Jan Mellgren berättar för Sportbladet om initiativet.

– Det känns jätteroligt. Det började med att vi hade en tjej från Angered, Shante Al Balushi, som ville lära sig ishockey. Hon hade lite uppdrag i Dubai på den tiden och vi tyckte att det skulle vara spännande att bygga en bro mellan Sverige och ett helt nytt land. Vi har fortsatt att odla kontakten och plötsligt fick vi till det med presidenten i Jeddahs lag i Saudiarabien. De ville pröva något nytt, vi kollade i kalendern och det passade att komma hit, säger han.

”Vill utveckla en positiv människosyn”

Laget kommer att gästa klubben under två veckor, mellan den 6:e och 20:e augusti, och träna tillsammans med dem. Även utvecklingslaget och division 2-laget kommer att delta.

– Jag har utövat sporten i nästan två år och har tittat på Youtube-tutorials för att lära mer mig mer, har Jeddah-spelaren Dajana Bahader berättat för Saudi Gazette.

Mellgren uppskattar deras hockeykunnande till svensk nybörjarnivå.

– En av tankarna är att hjälpa tränarna hur de utbildar i skridskoteknik och detaljer. De har lärt sig en hel del via Youtube-filmer från Sverige och Kanada, säger han och tillägger:

– Sen tror jag det finns en dimension till. Vi vill utveckla en positiv människosyn. Även om man har fattiga föräldrar och inte har så mycket pengar som många av våra tjejer ska man lära sig att ge också. Har man högre hockeynivå kan man ge hockeykunskaper, det handlar om att vi ska utveckla våra egna att bidra också.

”Har ett ansvar”

Men allt handlar inte om hockey.

Just Saudiarabien beskrivs som ett ultrakonservativt land där kvinnors rättigheter är kraftigt begränsade, även fast landet har släppt något på de hårda restriktionerna.

Mellgren säger att han är bekymrad över situationen för kvinnor över hela världen, men ser positivt på framstegen i landet. Speciellt när det gäller fysisk aktivitet för unga tjejer.

Utöver ett besök hos de regerande svenska mästarna på herrsidan, Frölunda HC, kommer laget även att besöka ett reningsverk och ett byggföretag för att se hur de jobbar med mångfald.

– Förhoppningsvis ska vi få till ett besök hos kommunen också där de kan förklara hur demokratin fungerar i Sverige. Genom att berätta hoppas vi på att så nya frön till förändring på lång sikt. Vi har som plan att få ytterligare länder att komma hit under kommande år.

I Göteborg HC:s officiella vision och värdegrund framgår det att klubben vill vara nytänkande och verka för förändring.

– Vi har ett internationellt ansvar även fast vi är en liten klubb, slår Mellberg fast.

ARTIKELN HANDLAR OM