Succéspelaren kunde hamnat i Brynäs

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
HOCKEY

Som femtonårig supertalang plitade Filip Sandberg ner Brynäs och Gävle på ansökningsblanketten till hockeygymnasiet.

HV71 hade han inte ens som ett alternativ.

– Men jag hörde aldrig något och när HV själva ringde bestämde jag mig nästan direkt, säger Filip.

Nu spelar 22-årige Filip Sandberg SM-final mot samma Brynäs och är en av HV:s hetaste spelare.

Med sina sex mål och tre assist toppar han både interna mål- och poängligan i slutspelet.

I första finalmatchen blev det en assist, men ingen i laget var nöjd med den insatsen - trots seger med 5–2.

– Nej, det var blandade känslor efteråt. Jag tycker inte vi kom upp i normal standard. Det gick för långsamt bakifrån, vi forwards visade oss inte och vi fick ingen rytm i spelet. Som jag kände var det en match som stod och vägde. Vi hade inte kontroll för fem öre, säger Filip.

Vad har ni gjort för att de ska bli bättre till match 2?

– Vi har slipat på några grejer och förhoppningsvis blir det bättre. Samtidigt lär Brynäs komma ut som ett helt nytt lag och flyga fram. De hade ju ett bra facit mot Frölunda.

”Man fick frukost och middag”

Var det nära att du hamnade i Brynäs?

– Nej, det var det väl inte. Jag hade dem som ett av flera alternativ och minns bara att de var ganska heta då jag sökte. Men jag träffade dem aldrig eller hörde något. AIK och Mora var nog hetare alternativ, men när HV71 ringde i efterhand kändes det mesta rätt.

Varför?

– Det var allt. Det var en bra miljö, man fick frukost och middag efter träningarna och allt var synkat med skolan

Så du har gått ut gymnasiet?

– Ja, jag fick ett slutbetyg, även om det inte var några drömbetyg direkt. Men jag klarade cutten, även om jag fick sitta kvar lite längre ibland.

Filip Sandberg fick ett litet genombrott redan i fjol, då han fick debutera i Tre Kronor. Men det är nu i slutspelet han har gått genom rutan.

Och fansen i Kinnarps Arena älskar lagets nydöpta ”Bumbibjörnkedja” med Filip, Mattias Tedenby och Lias Andersson. Numera sjunger fansen sången ur tv-serien Bumbibjörnarna varje gång någon i kedjan gör mål.

”Skaderisken för hög”

– Ja, men det är bara kul. Det var Ted Brithén som drog i gång allt på twitter. Sedan har det satt sig ganska snabbt och nu har det blivit en jäkla hype. Det är nästan så jag lärt mig den där Bumbibjörn-sången jag också.

Ni har ju gjort en del snygga mål i slutspelet?

– Ja, men samtidigt har vi gjort några grisiga också. Det är ofta de som är de viktigaste.

Varför har målskyttet lossnat just för dig?

– Jag vet inte, men har man lite flyt och sätter några puckar så vågar man göra det där lilla extra. Självförtroende. Det känns nästan som man ska sätta den varje gång man får ett läge.

Du var en lika stor talang i fotboll, men valde hockeyn. Nu har du fått förbud att ens värma upp med fotboll före matcherna. Varför?

– Jag var väl lite för het där. Man kan ju inte förlora och skaderisken blev väl lite för hög.

Det talas till och med om NHL nu, trots att du är odraftad?

– Ja, jag har hört det, men jag vet inte vad det kommer ifrån. Själv har jag inte hört något. Men det blir väl att dra ut och dribbla lite extra i sommar om det skulle hända något. Det finns ju andra småväxta spelare som lyckats där borta. Viktor Arvidsson till exempel.

Men först ska Filip spela klart den här finalserien mot Brynäs. Och han har två nyskrivna år med HV71, om nu NHL bara är ett rykte.

ARTIKELN HANDLAR OM

HV71