Pittsburgh tog hem märklig första final

En hel period utan skott på mål – aldrig hänt sedan ligan började räkna för 60 år sedan

avPer Bjurman

HOCKEY

PITTSBURGH. Först gick de upp till 3-0 i första perioden – sedan slutade de spela, avlossade inte ett enda skott  mot mål på 37 minuter (!) och tappade ledningen.

Men när Jake Guentzel 3.17 före slutsignalen väl fick iväg det nionde skottet på  Pekka Rinne  gick det in och så var matchen avgjord...

– Ja, vi förtjänade egentligen inte den här segern, de var bättre än oss, men vi hittade ett sätt att vinna och får vara nöjda med det. Vi behöver dock vara väldigt mycket bättre i fortsättningen, säger blågule pingvinen Patric Hörnqvist till Sportbladet efter 5-3-segern.

Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Jake Guentzel.
Foto: Gene J. Puskar / TT NYHETSBYRÅN
Tung kväll för finske målvakten Pekka Rinne.

Det har spelats många underliga finalmatcher i Stanley Cup-historien men knappast någon så bisarr som den i PPG Paints Arena i centrala Pittsburgh i natt.

Regerande mästarna hade en bra sekvens i första perioden och gick upp i 3-0-ledning.

”Verkligen inte bra”

Men sedan slutade de bara spela, lyckades alltså inte få iväg ett enda skott mot mål på nästan två perioder och 13.29 in i slutperioden hade ett kvickt, aggressivt och obevekligt Nashville kommit ikapp.

– De startade mycket bättre än oss. Sedan fick vi ett fem-mot-tre-läge och lyckades göra 1-0. Därefter hade vi några minuter när vi snurrade på rätt bra i offensiv zon och målen rann in, säger Patric Hörnqvist när vi träffar honom i omklädningsrummet efteråt.

– Men sedan spelade vi verkligen inte bra. De var mycket snabbare och rörde pucken mycket bättre och vi fick bara jaga i två perioder kändes det som. Att det gick just 37 minuter utan att vi sköt några skott noterade vi kanske inte i båset, men att vi inte skapade några chanser märkte man ju...

Likafullt:

När Jake Guentzel, skyttekungen från de inledande playoff-omgångarna,  3 minuter och 17 sekunder före slutsignalen kom loss i kontring och drog iväg det första skottet på 37 minuter – och det nionde på hela matchen – gick det in.

Rakt upp i nättaket.

”Måste spela bättre”

Sedan satte Nick Bonino 5-3 i tom kasse också, så mästarna har 1-0-ledning i finalserien.

– Ja, vi förtjänade egentligen inte den här segern, de var bättre än oss, men vi hittade ett sätt att vinna och får vara nöjda med det. Det är vad det går ut på, fortsätter ”Bengan”.

– Vi är dock helt införstådda med att vi måste spela mycket bättre än så här i fortsättningen. Annars blir det väldigt svårt. 

Petade upp Hagelin på läktaren

Den 30-årige krigaren från Sollentuna gjorde, på grund av en handskada,  sin första match sedan den inledande konferensfinalen mot Ottawa – på bekostnad av Carl Hagelin, som fick se nattens match från läktarplats – och är hyggligt nöjd.

– Det hade tagit enormt mycket för att stoppa mig från att spela ikväll, och det var fantastiskt roligt att vara tillbaka på isen. Man får inte så många chanser i livet att spela Stanley Cup-final, säger han.

– Men spelmässigt var det väl lite för mig som för resten av laget. Det kändes som jag mest jagade puck i två perioder.

För Predators var det förstås extremt bittert att förlora när de hade krigat sig tillbaka från 0-3-underläge – men de försöker efteråt ändå se positivt på den första finalmatchen i klubbens historia.

– Jag tycker vi var bättre laget i två perioder och det känns hoppfullt inför fortsättningen, säger Filip Forsberg.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM