Polarnas kamp: ”Spelar mindre roll”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Tommy Albelin
HOCKEY

KÖLN. Han var VM-hjälte 1987 för Tre Kronor.

Nu står Tommy Albelin i Schweiz bås och ska coacha bort Sverige och polaren Johan Garpenlöv.

– Jag är svensk i botten, men just nu så är jag med Schweiz och jag hoppas vi kan sätta Sverige på prov, säger hockeylegendaren.

Inför kvartsfinalen - "Arenan gör mig orolig inför kvällen" 03:47

Ett VM-guld 1987, två VM-silver, två Stanley Cup och ett SM-guld med Djurgården.

Tommy Albelins cv är sådär härlig och respektingivande som den bara kan vara.

Det som man kanske främst minns från Tommys karriär är att han var på isen vid Tre Kronors klassiska mål, 2–2, mot Sovjet i Wien 1987.

Det var mindre än två minuter kvar av matchen.

Tre Kronor hade en av sina bästa femmor inne: Anders Eldebrink förde upp pucken, passade Bengt-Åke Gustafsson som dribblade av några motståndare.

Vid offensiv blå droppade Gustafsson pucken till Tommy Albelin som spelade över till Håkan Loob, till höger om den sovjetiska målvakten. När Kasatonov attackerade Loob, slog denne pucken bakom ryggen till Sandström, som hade öppet mål. Ansikten på de sovjetiska spelarna, efter målet, har för evigt etsat sig fast i hockeyn folkhem och historieböcker.

Coachade Schweiz även under junior-VM

Och framgångarna har fortsatt även efter att Tommy Albelin slutade som aktiv spelare och det kändes ganska givet att stockholmaren skulle fortsätta som coach. Hittills har det blivit åtta år inom New Jerseys organisation på olika tjänster som assisterande i NHL till assisterande i AHL.

Nu är han assisterande tränare i Schweiz, har handplockats dit av det Schweiziska förbundet och är med både på juniorsidan som på nationens representationslag.

– Schweiz kontaktade mig efter förra säsongen, deras landslagschef ringde och frågade om jag ville komma och hjälpa till. Jag sa att jag jättegärna ville lyssna vilka arbetsuppgifter det gällde. I somras flög jag till Zurich och vi pratade mycket hockey och jag förklarade min syn på hockey och vad jag kunde hjälpa till med, sa Albelin i en intervju med Sportbladet vid senaste JVM.

Där fick han också frågan, som är aktuell, hur det känns att coacha mot hans hemland:

– Men självklart är det lite tvådelat. Jag är svensk i botten, men just nu så är jag med Schweiz och jag hoppas vi kan sätta Sverige på prov.

Spelade tillsammans i Djurgården och Tre Kronor

Han går en coachmatch mot Sverige och gamle vännen Johan Garpenlöv. De två spelade i Djurgården ihop och även under två VM-turneringar.

– Ja, vi lirade tillsammans mitt första år i Djurgården (86–87) innan han åkte öve till NHL. I landslaget spelade vi tillsammans i Canada Cup (1991) och World Cup (1996). Sedan mötte vi givetvis varandra en hel del när spelade i NHL, säger Garpenlöv.

Han har stor respekt för sin förre lagkamrat:

– Ja, kul att ”Abbe” har fått den här chansen, han är en bra person och en tränare som har varit med länge. Där har schweizarna verkligen gjort ett bra kap.

Men att det är extra speciellt att ställas mot en svensk och en tidigare lagkamrat i en VM-kvartsfinal tonar Garpenlöv ner:

– Det spelare egentligen ingen roll, vi möter ett land och om det är en svensk, kanadick eller schweizare som står i båset spelar mindre roll.

INSIDE TRE KRONOR: Följ med bakom kulisserna under VM

ARTIKELN HANDLAR OM