Washingtons superperiod – vände och vann

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

NEW YORK. Hela säsongen hängde efter 40 effektiva minuter på en skör tråd – igen. 

Men då tog sig Washington slutligen samman, gjorde sin bästa period i hela slutspelet och såg med tre raka mål till att reducera serien mot Pittsburgh.

– Ja, det blev lite islossning. Förhoppningsvis kan vi spinna vidare på det, säger målskytten Nicklas Bäckström till Sportbladet efter 4-2-segern.

Det kändes verkligen som att Washingtons öde ännu en gång var beseglat i den femte måste-matchen mot eviga rivalen Pittsburgh.

I slutet av första perioden hade Andre Burakovsky visserligen lyckats kvittera den 1-0-ledning Carl Hagelin gav gästerna tio minuter tidigare – ja, svenskarna gör verkligen mål hela tiden i årets slutspel! – men i ett mördande powerplay i andra såg Phil Kessel till att ge Penguins nytt övertag, så inför tredje hängde fansen i Verizon Center dystert med huvudena.

Men då kom Capitals ut med huggtänderna blottade, började spela den mest oförvägna och explosiva hockeyn hittills i serien och vände med tre raka mål på hela tillställningen.

”Jäkligt bra match”

– Det sades inget särskilt i sista pausen, det behövs inte, man bara peppar varann, för alla vet vad som gäller, säger Nicklas Bäckström på telefon från den amerikanska huvudstaden.

– Men det var en riktigt bra tredjeperiod och vi fick vad man kanske kan kalla lite islossning. Förhoppningsvis kan vi spinna vidare på det.

”Bäckis” hörde själv till de som mest handfast bidrog till den islossningen. Han såg med sitt femte mål i årets playoff till att pricka in 2-2-kvitteringen i början av slutperioden.

– Jag fick en fin passning av ”Burra” och hittade en lucka på målisen, berättar han.

– ”Burra” gjorde överhuvudtaget en jäkligt bra match, det var riktigt roligt att spela med honom.

Ovetjkin i tredjekedjan

Istället fick Alex Ovetjkin flytta ner i tredjekedjan, vilket på förhand orsakade mycket diskussion och surr, men det slutade med att även han pangade in ett mål.

– Det var  väldigt viktigt. Han är vår ledare och visar vägen såna gånger. Alla måste bidra i slutspelet, så är det bara, fortsätter Bäckström.

Washington ligger fortfarande under med 3-2 i serien och är natten till tisdag piskade att vinna i Pittsburgh för att tvinga fram en Game 7 hemma i Verizon Center.

– Vi får försöka spela som ikväll och framförallt ha samma inställning igen. Sedan får vi se vad som händer, kommentarer ”Bäckis”.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!