Kaoset i Finland: ”Mycket allvarligt”

Fem spelare har straffats med 37 matcher för huvudtacklingar efter bara fem omgångar

HOCKEY

Fem omgångar har spelats i finska Liiga.

Men redan har fem spelare stängts av i totalt 37 matcher för huvudtacklingar.

– Ligan ser väldig allvarligt på det här och dagligen skrivs det i tidningarna och pratas i tv om problemet, säger tidigare SHL-tränare Harri Rindell som numera är scout för IFK Helsingfors.

Huvudtacklingar i SHL har varit ett stort samtalsämne under många år. 

Under några säsonger ökade antalet avstängningar lavinartat. 

Förra säsongen blev dock ett trendbrott. Då minskade antalet huvudtacklingar med 44 procent jämfört med säsongen 2015/16. Från 37 avstängningar för huvudtacklingar till 20 stycken förra säsongen.

Däremot verkar kurvan peka åt ett annat håll i Finland. 

När fem omgångar har spelats har ligan redan straffat fem spelare med totalt 37 matcher.

– Det här har varit den stora snackisen i inledningen av serien. Det är något i tidningarna eller på tv varje dag. Senast nu på morgonen satt ligans chef och vd i tv och debatterade problemet, berättar Harri Rindell.

Förre Brynäsbacken stängs av i tolv matcher

Senaste syndaren är förre Brynäsbacken Markus Kankaanperä, 37, som nu straffas med tolv matchers avstängning efter en tackling mot huvudet på Kärpäts Ville Leskinen.

Till skillnad från i Sverige offentliggörs inte ett eventuellt bötesstraff i Liiga. Där är det också en diskussion mellan spelare och klubb vem som ska ta böterna.

Att straffet blir så långt för Kankaanperä beror delvis på att det är en återfallsförbrytare. Enligt Filip Saxén på Hufvudstadsbladet är det fjärde gången inom tre år som Sports lagkapten drabbas av en avstängning.

Men de långa straffen beror också på att SM-Liiiga inför årets säsong har varit tydlig med att tacklingar mot huvudet ska straffas hårdare.

– De har varit ut i klubbarna och informerat om att det ska bli mycket hårdare tag och det har skickats ut ett nytt brev till alla klubbar efter den här inledningen. Men det har egentligen bara blivit värre, säger Rindell.

Ligan ser mycket allvarligt på utvecklingen

Ligan ser allvarligt på det här?

– Mycket. Utöver spelarnas hälsa är man orolig för hockeyns marknadsvärde. Det här är definitivt ingen bra reklam för sporten.

Vad beror det på?

– Tacklingar tillhör spelet, vi kan inte spela utan dem, men vi måste lära mer hur man tacklar rätt, det går aldrig att komma bort från tacklarens ansvar. Men också hur man förbereder sig för att ta emot en tackling. Spelarna är jäkligt snabba och det går så fort numera. Här i Finland har det gått mot ett mer offensivt spel från att tidigare ha handlat mycket om styrspel. Det gör att farten har ökat markant, säger Harri Rindell. 

Här har Matti Lamberg precis sänkt sin motståndare med en huvudtackling.
ARTIKELN HANDLAR OM