”Mitt språk är bara 85-procentigt nu”

Foto: Adam Hunger / TT / NTB Scanpix
HOCKEY

Lider fortfarande av sviderna efter skadan

Han träffades av en puck i huvudet - fick hjärnblödning och skallskador.

Två och ett halvt år senare plågas Mats Zuccarello, New York Rangers, fortfarande av smällen från matchen mot Pittsburgh Penguins.

– Ibland tappar jag ord. Det händer när jag är stressad eller pratar fort, säger norrmannen till New York Post.

Mats Zuccarello, som slog igenom i Modo 2008–2010, var en av nyckelspelarna när New York Rangers vann grundserien i NHL 2014/15.

Men Stanley Cup blev inte roligt för norrmannen. I femte matchen mot Pittsburgh Penguins, i slutet av april 2015, fick han en puck i huvudet när han stod framför mål. Han tvingades lämna isen, och pucken tog så illa att säsongen var över.

”Lagkamrater som grät”

Zuccarello ådrog sig hjärnblödning och skallfraktur. Han tappade talförmågan och kunde inte röra sig på flera veckor.

– När jag fick besök av lagkamrater som grät så förstod jag ju att det var illa. Jag lyckades hela tiden hålla det inne men när jag såg hur de reagerade så brast allt för mig. Vi satt där tre vuxna karlar från Rangers och grät tillsammans på sjukhuset. Det var kanske inte så macho det, sa norrmannen då.

Zuccarello blev historisk inför säsongen när han som första norska hockeyspelare blev vald till assisterande kapten i New York Rangers. New York Post har gjort en intervju där 30-åringen pratar om äran.

– Jag sätter lagets mål framför mina egna. Om vi lyckas då lyckas jag. Jag vill vara en bra förebild för andra och jobbar hårt på isen. Utanför isen håller jag låg profil. Sedan gäller det att försöka ha kul när vi kan eftersom vi lever i en konkurrenskraftig miljö, säger Zuccarello.

”En hel mening försvinna”

Norrmannen pratar även om skottet som träffade honom i huvudet. Han erkänner att han fortfarande plågas av smällen.

– Ibland tappar jag ord. Det händer när jag är stressad eller pratar fort, då kan en hel mening försvinna. Läkarna sa till mig att det är normalt. Mitt språk är 85-procentigt, och det måste jag leva med. Läkarna sa till mig att det skulle bli 100-procentigt, men vi får se hur det blir, säger Zuccarello.

ARTIKELN HANDLAR OM