Dahlins hyllning till ”Henke”: Kallas Kingen av en anledning

Henrik Lundqvist storspelade i segern över Buffalo

avPer Bjurman

NEW YORK. Nattens debut i ”världens mest berömda arena” blev inte vad Rasmus Dahlin hade hoppats.

Det såg Henrik Lundqvist till.

Rangers-keepern glänste i hemmakassen – även sedan hans unge landsman råkat knocka honom i slutet av andra perioden.

– Det var en olyckshändelse. Han kom ut lite långt så jag råkade köra in i honom, säger den svenska draftettan till Sportbladet och får medhåll av ”Henke”, som beskriver kollisionen som ”mitt eget fel”.

Första matchen i Madison Square Garden är en händelse för alla. Den ärevördiga gamla arenan på sjunde avenyn på Manhattan kallas som sagt ”världens mest berömda” och har genom decennierna varit skådeplats för allt från Elvis-konserter och Sinatra-comebacker till stora Muhammad Ali-fajter och direkt avgörande Stanley Cup-finaler.

”En häftig upplevelse”

Så det var med stora ögon Rasmus Dahlin i natt gled in på den knaggliga Garden-isen för sin debut under det välvda cirkustaket.

– Ja, jag har aldrig varit här tidigare, inte ens som åskådare, så det var en häftig upplevelse bara att komma in till matchvärmningen, säger den 18-årige västgöten när vi träffar honom i omklädningsrummet efteråt.

– Det är en verkligt annorlunda hall också, den ser inte ut som någon annan vi hunnit inte spela. Klart häftigt.

Däremot slutade kvällen inte som han hade hoppats. Buffalo – som ett drygt dygn tidigare hade slagit Ottawa med 9-2 hemma i Keybank Center – förlorade med 3-1.

– Ja, det var surt, suckar Rasmus.

– Särskilt som vi spelade såpass bra. Jag tycker vi gjorde nästan allting rätt, vi skapade många chanser och avlossade mycket skott.

Ja, det enda som saknades var mål.

Men sådana hade Henrik Lundqvist bestämt sig för att gästerna inte skulle få göra.

Låg på isen i smärtor

Han var lysande, stoppade 39 av 40 skott och radade upp ett koppel riktigt raffinerade räddningar. 

– Jo, han kallas ju Kingen av en anledning, konstaterar den unge Frölunda-kamraten i Buffalo.

Inte ens när Rasmus i slutet av andra perioden råkade köra på Rangers-målisen – så att han blivit liggande på isen med smärtor i nacken ett tag – tappade ”Henke” fokus…

– Det var såklart en olyckshändelse. Jag kom åkande vid sidan av kassen och han stack ut huvudet lite långt, så jag kunde inte undvika den kollisionen. Det var skönt att se att det gick bra och att han kunde spela vidare.

Lundqvist instämmer med den skildringen – fast han inte hade koll på att det var Rasmus han krockade med.

– Var det han? Jaha, det såg jag aldrig. Men det var mitt eget fel. Jag trodde att han skulle skjuta och därför kom jag för långt ut. Han hade ingenstans att vägen, så jag fick hans höft på sidan av huvudet. Det gjorde ont då, men det är okej nu.

Mika Zibanejad och Jesper Fast stod för varsin assist i matchen.

Tampa hade alla möjliga problem med Ottawa i Canadien Tire Center under natten.

De hamnade i 0-2-underläge i första perioden och låg under med 3-2 när mindre än en halvminut återstod.

Men Brayden Point kvitterade 19.33 in i tredje och sedan avgjorde Yanni Gourde på övertid.

– De förtjänade ledningen efter första perioden, men som vi jobbade de två sista perioderna tycker jag vi ska ha bägge poängen, säger coachen Jon Cooper till nhl.com.

Anton Strålman bidrog med en assist.

Anaheim hade sju raka förluster innan nattens hemmamöte med Columbus – och det såg ett tag ut att gå åt skogen även den här gången.

När 32 sekunder återstod av tredje perioden kvitterade Pierre-Luc Dubios det som hade varit hemmaledning med 2-1 sedan slutet av andra perioden.

Ridå.

Men Cam Fowler räddade kvällen – och kanske rentav coachen Randy Carlyles jobb – genom att bara 36 in i övertiden fullborda ett hattrick, efter förarbete av Adam Henrique och Jakob Silfverberg.

Även Rickard Rakell och Isac Lundeström noterades för assist.

Noterbart är för övrigt att Anaheim har sju svenskar i laguppställningen just nu. Utöver Silfverberg, Rakell och Lundeström får även Hampus Lindholm, Pontus Åberg, Marcus Pettersson och Jacob Larsson förtroendet kväll efter kväll.

ARTIKELN HANDLAR OM