Grönborgs svar efter ”Foppas” kritik

Gav spelarna ledigt och blev ifrågasatt: ”Större procedur än att bara gå ut och köra några flippass”

Publicerad 2018-02-17

GANGNEUNG. Peter Forsberg kritiserade Tre Kronors beslut att ställa in dagens träning.

Nu slår Rikard Grönborg tillbaka mot kritiken och skickar en passning till hockeyikonen:

– Att träna är en större procedur än att bara gå ut och köra några flippass på isen, säger Tre Kronors förbundskapten.

Tre Kronors offensiva spel har haltat en hel del inför och under inledningen av OS-turneringen, inte minst spelet i power play.

På tre matcher har laget inte lyckats göra ett enda mål, trots mängder av tillfällen i både fem mot fyra och fem mot tre.

Efter matchen mot Tyskland i går, som Tre Kronor vann med 1–0, ställde Peter ”Foppa” Forsberg frågan till Rikard Grönborg om laget skulle träna powerplay i morgon (dagens träning)?

– Vi har tänkt att vara lediga i morgon. Det tar kanske inte så mycket fysiskt, men mentalt är det väldigt jobbigt med det här spelschemat. Vi ska maximera när vi går in i slutspelet, svarade Grönborg

Något som fick Foppa att reagera:

– Jag tycker inte de ska vara lediga i morgon. Enligt mig borde de träna powerplay, det kan inte vara så jobbigt, sa ”Foppa”, som under OS är expert i Kanal 5.

Har valt att ställa in ett flertal träningar

Tre Kronor har valt att ställa in en hel del träningar sedan laget kom till Sydkorea. Under träningslägret i Incheon skedde det två gånger och under den korta tiden laget har varit i OS-byn har redan två träningar ställts in. 

Att man valt att ställa in träningar i allmänhet och dagens träning i synnerhet förklarar Rikard Grönborg så här:

– Vi kände att det var bäst. Efter två riktigt tuffa dagar med flytt och resan hit och två väldigt stora matcher för de här spelarna, det får man inte förglömma. Det kändes bäst att sortera intrycken. Nu har vi sen match på söndag (mot Finland) och det viktigaste är att vi går på is före den matchen.

Hade det inte varit lämpligt att nöta på power play en sådan här dag?

– Att träna är en större procedur än att bara gå ut och köra några flippass på isen. Man ska sätta på grejerna, åka ner dit, sitta i bussen, om du förstår vad jag menar. Vi ledare har en bra känsla för vad laget behöver och det är det viktigaste.

Förstår du Forsbergs kritik?

– Han har varit här också (OS-turneringar), då har man också en känsla. Men vi har ändå jobbat med laget och de här spelarna under längre tid och det här behövdes. Vi hade en diskussion med spelarna också.

Lagkaptenen håller inte med

Men det sistnämnda förnekas av lagkapten Joel Lundqvist:

– Första träningen vi ställde in här hade vi en diskussion. Den här dagen blev mer på uppstuds, eller den hade vi inte gått igenom. 

Det var ett ledarbeslut?

– Ja, precis.

Vad känner du själv, träna på is eller inte?

– Matcherna är ändå det som gäller, så det handlar bara om att förbereda sig på bästa sätt. Man får tänka lite längre, vi hoppas på en lång och tuff turnering, säger Lundqvist.