AIK Ishockey

AIK överlever årets säsong

Av: 

Robert Laul

HOCKEY

Mario Ashman, styrelseordförande i AIK Ishockey AB, förklarar nu detaljerna kring miljonerna från Den Svarta Massan – och hur ett lån till idrottsföreningen också räddar A-lagsverksamhetens närmaste framtid.

– Det innebär att vi kan fortsätta den här säsongen. Den är säkrad ekonomiskt. Men det som är mest glädjande är att idrottsföreningen är säkrad vilket är grunden för AIK ishockey med vår ungdomsverksamhet, säger han.

Följande gäller alltså, enligt Mario Ashman:

AIK-banken Den Svarta Massans lån på två miljoner kronor (plus ytterligare två miljoner från AIK:s huvudstyrelse samt en anonym långivare som är förutsättningen för hela upplägget) går till AIK IF (föreningen).

Föreningen skickar pengarna vidare till AIK Ishockey AB (bolaget) för att reglera den skuld på 4,2 miljoner kronor som finns mellan förening och bolag.

Överlever därmed säsongen

Därmed säkras A-lagsverksamheten som drivs av bolaget på kort sikt, medan barn- och ungdomsverksamheten som drivs av föreningen säkras på lång sikt.

– När föreningen får pengarna kan de betala sin skuld till bolaget. Den är på 4,2 miljoner kronor. Det gör att om bolaget så småningom skulle gå i konkurs, så är föreningen räddad. Annars hade de löpt en stor risk att dragits med vid en AB-konkurs.

Varför ställdes inte lånet direkt till bolaget som bara stryker föreningens skuld?

– Det går inte att göra så, säger Mario Ashman.

Hur ser du på framtiden för bolaget?

– Ja aktiebolaget lever vidare i alla fall ett antal månader framåt. Den intressanta frågan är ju AIK:s framtid. Den är inte löst av att vi får de här fyra miljonerna.

Ett antal frågor återstår alltså att lösa, bland annat vad gäller AIK:s elitlicens som ligger i aktiebolaget, enligt Mario Ashman.

Enligt ishockeyns tävlingsbestämmelser gäller följande:

”Om idrotts AB försätts i konkurs ska rättigheten att delta i SIF:s tävlingsverksamhet återgå till den upplåtande föreningen. Nedflyttning i seriesystemet ska ske till SDF-nivå.”

SDF-nivå är distriktsnivå, det vill säga division ett men Mario Ashman utesluter inte att flytta licensen till föreningen:

– Licensen kan överföras till IF. Men då gäller de övriga regler som är uppställda av hockeyallsvenskan om vi då spelar i hockeyallsvenskan vilket jag tror och hoppas på, säger han.

Miljardär kan gå in med bud

Fortfarande pågår förhandlingar med det som i medierna kallas "Törnqvist-gruppen", där oljemiljardären Torbjörn Törnqvist ska vara beredd att gå in med i storleksordningen 50-60 miljoner kronor för att säkra bolagets framtid på sikt.

Enligt Mario Ashman har inget nytt hänt där.

– Inget annat än att vi hoppas att vi ska få ett positivt förslag från dem. Att de ska gå in med pengar. Vi har agerat helt utan den bakgrunden men likviditetsmässigt blir det inte lika bråttom. Det är inte mycket till förhandling från vår sida, vi ställer inga krav överhuvudtaget på någon som ska gå in och ge AIK ishockey pengar.

Enligt Mario Ashman var det erbjudande som kom från "Törnqvist-gruppen" för drygt två veckor sedan aldrig skriftligt:

– Vi har muntligen fått ett erbjudande framställt. Inte från honom utan från några som säger sig ha kontakt med honom. Det känns ju väldigt tunt att bygga upp någon stor förhoppning på men hoppas gör man ju.

Vilka är det ni har fått det muntliga förslaget ifrån?

 – Det kan jag inte uttala mig om, säger Mario Ashman.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Ishockey