Här har ni ert guld, grabbar

HOCKEY

”Vi har samma mål – försöker nå fram till nåt som glimmar”

1 av 5 | Foto: ”Vi spelar för varenda en som håller på Skellefteå, varenda kille som jobbar
i gruvan och håller på
Skellefteå.”. Orden från Skellefteåtränaren Bert Robertsson som blev en snackis förra säsongen.

Bert Robertsson och Skellefteå AIK höll sitt löfte.

De tog SM-bucklan till gruvan och gruvarbetarna.

Ett sätt att avrunda fjolårets fantastiska säsong.

– Vi är som gruvarbetare. Jobbar stenhårt och sedan kan vi hacka fram något som glimmar till slut, säger Bert Robertsson.

En snackis under förra hockeysäsongen blev en presskonferens efter matchen Modo–Skellefteå där tidigare Skellefteå-tränaren Anders Forsberg och Bert Robertsson hamnade i diskussion, på gränsen till en verbal fight. Presskonferensen innehöll en klassisk monolog där Robertsson talade om gruvarbetarna i Skellefteå, heder, respekt, ära och familjen Skellefteå AIK.

Stridslusten ökade

Många höjde på ögonbrynen över Robertssons brandtal och förstod i stort sett ingenting. Andra fick varma känslor av Robertsson och stridslusten ökade, speciellt de med svartgula tigerränder närmast hjärtat.

”Jobbar stenhårt”

Nu är det en ny säsong.

Men för att avrunda guldåret tog Skellefteå AIK och Bert Robertsson SM-bucklan Le Mat och åkte ned till gruvarbetarna. Ett uppskattat inslag.

– Ja, det blev jätteglada av att vi kom besök. Viktor Arvidsson var också med, säger Bert Robertsson.

Besöket skedde på försommaren och för hockeytränaren och spelarna i AIK blev det en aha-upplevelse vilket hårt jobb som gruvarbetarna lägger ned för att nå sin målsättning med att bärga någon värdefull ädelmetall.

– Jag känner igen mig i deras jobb. Vi Skellefteå AIK jobbar också stenhårt, varje dag, året runt. Sedan har vi samma mål. Vi försöker nå fram till något som glimmar. För oss hamnar den om att vinna en pokal. I gruvan är det det något annat som glimmar som är målet, säger Bert Robertsson.

Många i gruvan ville fotografera sig med Le Mat och Robertsson avslöjar en liten hemlighet.

”Hejade på Luleå”

– Det var faktiskt flera i gruvan som hejade på Luleå. Men de kom smygandes till slut och frågade om de fick vara med på ett foto också. Självklart fick dom det. Skellefteå AIK är en ödmjuk familj som hjälper till, säger Robertsson och ler med hela ansiktet.

Besöket i gruvan var också ett bokslut över förra säsongen.

Nu ser Robertsson och Skellefteå AIK framåt.

Ett nytt dagsverke väntar.

Målsättningen är klar: en nytt guld ska hackas fram.

ARTIKELN HANDLAR OM