VM ska bli Strålmans revansch

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre Kronor fortsätter att förlora i Ceska Pojistovna cup. Men Anton Strålman håller ändå på att bli en vinnare.

– Allt lät så jävla bra innan jag flyttade till Toronto, men så blev det inte, säger han efter sitt andra mål i turneringen när Sverige föll med 2–4 mot Ryssland.

Anton Strålman.
Foto: JIMMY WIXTRÖM
Anton Strålman.

Han var ett superlöfte och dominerande back i elitserien med Timrå. Men när Anton Strålman, 21, bytte verklighet blev den inte som den han drömt om.

– Nej, inför den här säsongen hade Toronto en massa gamla högavlönade backar. Det var enklare att skicka ner mig i farmarlaget, säger han till TT i ishockeyarenan i Liberec.

– Det var tungt att inte känna förtroende och jag hamnade i en knipa. Först ville jag bara ringa alla tidningar och berätta hur det egentligen fungerar i NHL, men sedan accepterade jag situationen och fick spela lite mer på slutet.

Toronto missade slutspel och det kan bli vändningen för Strålman.

– Ja, till nästa säsong är det sagt att klubben ska bygga nytt, föryngra. Det är bara åka till campen och ge allt för en plats. Men först vill jag till VM, det vore riktigt kul.

I Tjeckien har han varit Tre Kronors bästa spelare. Han har uppträtt med ett stort lugn och även visat sin målfarlighet i spel i numerärt överläge.

– Jag har fått två bra lägen. Sedan har skotten suttit fint.

Två nya skador

Målet mot Ryssland innebar 1–1 tidigt i den andra perioden i en match som blev förryckt av utvisningar.

– Vi visste att ryssarna skulle spela så här opolerat och det är tragiskt att vi fick två skador på grund av det, säger svenske förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson till TT efter att backarna Alexander Edler och Per Hållberg skadats och spelat klart i turneringen.

– De är omskakade efter smällar mot huvudet. Som tur är det inte något allvarligt men vi låter dem i alla fall vila mot Finland.

Sedan matchen mot Tjeckien i torsdags fyller även Fredrik Warg ut Tre Kronors sjukstuga.

Historien upprepade sig

Sverige kämpade vilt mot ett starkt ryskt lag, som redan vunnit Euro hockey tour. När Nils Ekman petade in 2–2 i den tredje perioden såg Sverige ut att kunna blåsa Ryssland på poäng. Men som vanligt den här säsongen avgjorde motståndarna i slutet av matchen när Danis Zaripov sköt 3–2 förbi Johan Backlund i Sveriges mål.

– Det är jäkligt tungt att åka på sådana här smällar hela tiden. Vi är med hela vägen, får ett sent mål och sedan kommer sista i tom kasse, säger Bengt-Åke Gustafsson.

– Det är mentalt tungt. Vi måste bli bättre på det här.

Tre Kronor avslutar Ceska Pojistovna cup med match mot Finland på söndagen.

TT

Publicerad: