Spelar match – på julafton

HOCKEY

Ingen julfrid för svenska proffsen i KHL: På julafton vill man ju inte spela – då vill man ta det lugnt med familjen

Foto: Mattias Weinhandl, Johan Åkerman, Magnus Johansson och Nils Ekman får ställa in sig på att missa Kalle Anka.

Det blir ingen julefrid för svenskarna i KHL.

I den ryska ligan är det full omgång på julafton.

– Vi spelar både den 23 och den 24. Det blir lite speciellt, säger HC Dynamo Moskvas svenske stjärna Mattias Weinhandl till sportbladet.se.

I Premier League är det full fart den 26 december. I NHL får många av spelarna snöra på sig skridskorna på nyårsafton. Julafton brukar dock vara heligt. Men inte i Ryssland. Inte i KHL. Där är det full fart på julafton. Redan i dag är det matcher, men det är inte det som får de svenska spelarna att höja på ögonbrynen.

– På julafton vill man ju inte spela. Då vill man ta det lugnt med familjen, äta gott och så. Det är ju tradition. Men det är som det är. Ingenting att gnälla om utan det är bara att spela, säger Mattias Weinhandl, 28.

Tur i oturen

Den förre Modo- och Linköpingstjärnan har dock tur i oturen. Hans HC Dynamo Moskva spelar hemma både i dag och i morgon så han får chansen till lite familjeliv på julafton.

– Det är ju skönt att man sitter sitta på ett flygplan i alla fall. Tjejens mamma här här så lite jul blir det i alla fall på kvällen.

Men ingen skinka eller julöl på eftermiddagen?

– Ha ha, nej precis.

Man bryr sig inte om julafton i KHL?

– Nej, de spelar visst alltid på julafton. Det är inget speciellt med det. Så har det alltid varit, men det är klart att det är lite speciellt som svensk.

För Mattias Weinhandl blir det inga julvila alls. På juldagen blir det nämligen en resa till Davos med övriga laget för att spela Spengler cup.

– Ja, vi ska spela fyra matcher där från den 25 och sedan åker vi hem först den 1 januari.

Men på nyårsafton får ni ledigt i alla fall, för den missar väl inte ryssarna?

– Nej, nyårsafton är viktigt. Och vodkan. Vi kommer att ha en fest med laget i Davos.

ARTIKELN HANDLAR OM

KHL