Deras plan för seger – provocera ryssarna

HOCKEY

Så ska Sverige slå Ryssland i natt: ”Vi vet att de är lynniga”

Foto: segertaktiken De svenska spelarna lyssnar på taktikgenomgången inför JVM-mötet med Ryssland, som föll med 3–6 i premiären mot Kanada. ”Vår spelmodell är att vara i ansiktet på dem”, säger Juniorkronornas spion Rikard Grönborg.

NIAGARA FALLS. Första stora hindret på vägen till JVM-guld blir Ryssland.

Och här är de taktiska detaljerna som Småkronorna måste göra för att vinna.

Sportbladet tog hjälp av den svenske spionen Rikard Grönborg för att avslöja Rysslands svagheter.

I natt ställs Småkronorna mot en av huvudfavoriterna i JVM-turneringen.

Under ett möte i går kväll med spelarna visade spionen Rikard Grönborg och videocoachen Ulf Engman vilka detaljer som blir viktiga för att vinna mot Ryssland.

Men Sportbladet fick också ta del av ryssarnas svagheter.

”Svårare att scouta”

– Generellt är tjecker och ryssar svårare att scouta. De är känslomänniskor och ser ishockey mer som artisteri. Lag som Kanada, USA och Finland är enklare. De går oftast in och kör och nöter ner sina motståndare, säger Grönborg.

Efter att ha följt Ryssland den senaste månaden och studerat laget extra noggrant i premiären mot Kanada har Grönborg bra koll på dagens motståndare.

– Det är ett väldigt kontringsstarkt lag. De vill vända väldigt snabbt och har forwards som kan utmana en mot en, säger Grönborg.

Men det finns en del svaga punkter.

– Bland annat har de en tendens att få ett väldigt långt lag och deras backar är väldigt sårbara när de sätts under press.

Ryssland har som vanligt skickliga individualister. Det stora frågetecknet är disciplinen och om de lyckas få alla att dra åt samma håll.

”Hårt och rejält”

Förbundskapten Roger Rönnberg hymlar inte med att Sverige kommer göra allt för att få ryssarna att tappa fattningen.

– Vi vet att de är ganska lynniga och lyckas vi få dem ur balans brukar de ta väldigt många utvisningar. Det blir viktigt att vinna den mentala matchen. Vi ska spela hårt, rejält och provocerande, säger Rönnberg.

Ni ska medvetet försöka provocera ryssarna att ta utvisningar?

– Ja, men det som är väldigt, väldigt viktigt är att först måste vi själva vara i balans och hålla vårt fokus. Annars kan det slå tillbaka mot oss.

ARTIKELN HANDLAR OM