Man kan inte ta ifrån Bengt-Åke att han vunnit fyra medaljer

HOCKEY

KÖLN. Bengt-Åke Gustafssons tid som förbundskapten är över.

Den slutade med ännu ett brons, efter segern mot Tyskland, och totalt fyra medaljer på fem år.

Lite bittert är det fortfarande att Tre Kronor inte fick spela final mot Ryssland. Jag är säker på att Tre Kronor haft stor chans på guldet och snuva ryssarna.

Ofta brukar bronsmatcher var avslagna historier på VM.

Två förlorande lag som inte bryr sig.

Men 2010 var det annorlunda. Hemmanationen Tyskland har aldrig vunnit en medalj i modern tid. De vann silver 1953, efter Tre Kronor, men det var ett stukat mästerskap i Zürich.

Ingen lätt seger

Tyskland hade precis allt att spela för och det syntes på matchbilden. De gav järnet över hela banan och forecheckade högt. Och målmässigt hängde man med ytterst länge.

Och att Tre Kronor fixade Tyskland lätt är en lögn, speciellt i slutskedet var det jämnt och 2–1 i slutskedet för Tre Kronor kan ju sluta hur som helst.

Men segern gör det ännu mer bittert att Tre Kronor förlorade i lördags. Måste var den snöpligaste förlusten någonsin för Tre Kronor.

Jag tror att Tre Kronor haft stor chans, kanske till med lyckats vinna, i en final mot Ryssland.

Vunnit fyra medaljer

Tre Kronor är ett lag, en väl sammansvetsad kedja, och det hade Ryssland haft mycket svårt att knäcka.

Två veckor med Tre Kronor i Tyskland är över. Och mer än fem år är över för Bengt-Åke Gustafsson som sportsligt ansvarig för Tre Kronor. Man kan gnälla på taktiska misstag och betrakta Gustafssons stil i båset med negativa glasögon. Men man kan inte ta ifrån honom att han vunnit fyra medaljer under hans epok.

Cirkeln är alltså sluten för Bengt-Åke Gustafsson. Första matchen var i Tyskland mot Tyskland. Den sista mot samma motstånd och i samma land. Cirkeln är sluten.

Jonas Andersson och Niklas Persson – de är mina nya hockeyhjältar. Hoppas att Pär Mårts gillar dem också.

Otroligt nyttigt för hockeyn att Tyskland är en ny stormakt. Finns stort hockeyintresse och stark ekonomi i Tyskland.