Flyers klara för final i natt

avPer Bjurman

Klara för Stanley Cup-final

NEW YORK. De tog sig in i slutspelet på en straff i grundseriens allra sista ögonblick.

I natt, dryga sex veckor senare, blev Philadelphia Flyers klara för Stanley Cup-final.

– Men resan är inte slut ännu. Förhoppningsvis kan vi fullborda askungesagan om någon vecka, säger lagkaptenen och superhjälten Mike Richards efter 4-2-segern i den femte konferensfinalen mot Montreal.

Den saga som tog slut när Montreal Canadiens i natt fick lämna Stanley Cup-slutspelet har varit fantastisk. De slog, som åttondeseedat lag, ut storfavoriten Washington i första omgången och följde upp med att knockande regerande mästarna Pittsburgh i nästa.

Men frågan är om inte deras banemän från Philadelphia haft en ännu mer häpnadsväckande resa de senaste sex veckorna.

De blev inte klara för slutspel förrän New York Rangers Olle Jokinen missade den avgörande straffen i grundseriens absolut sista ögonblick.

Sedan slog de, till allmän förvåning, ut New Jersey i fem matcher i första rundan.

"Trevligt slutspel"

Därefter vände de, som blott tredje lag i historien, ett 0-3-underläge i serien mot Boston – och för spänningens skull såg de till att vända ett 0-3-underläge i mål i den sjunde, avgörande matchen också. På bortaplan.

Och i natt fulländades sensationen när de, genom att slå ett till synes tröttkört Montreal med 4-2, blev klara för Stanley Cup-final.

– Ja, det har varit ett rätt trevligt slutspel hittills, säger lagkaptenen Mike Richards med ett leende till tv-kanalen Versus.

– Men resan är inte slut ännu. Förhoppningsvis kan vi fullborda askungesagan om någon vecka.

Ja, fortsätter Richards själv som i nattens match mot Montreal ska det inte vara någon omöjlighet.

Chicago väntar i final

Han var alldeles enastående, spelade som om hans liv hängde på det och låg bakom tre av målen; ett krigade han själv in i numerärt underläge, två spelade han fram till.

– Han briljerade. Som alltid när vi har stora matcher, säger veteranen Simon Gagne.

– Men det stora med det här laget är att vi har en så perfekt mix av spelare och människor. Vi har exakt rätt blandning av veteraner och unga, hungriga spelare. Och vi tror alla på varandra.

Nu väntar alltså stjärnspäckade Chicago Blackhawks i finalen.

– Det blir tufft. De har ett riktigt bra lag och förtjänar att vara i finalen. Men det gör vi också. Det ska bli verkligt roligt, säger Gagne.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL