”Var millimeter från att dö...”

avEmil K Lagnelius

HOCKEY

Lyckad operation för Michael Nylander

Michael Nylander, 38, kan gå på is om tre månader och beräknas vara helt återställd om ett halvår.

Men tanken på att spela ishockey igen skjuter han på framtiden.

– Jag har fått nacken knäckt på två ställen och var bara millimeter från att dö. Jag har ingen brådska, säger han.

Tacklingen från Grand Rapids-backen Brendan Smith tog illa och det visade sig att två nackkotor – den femte och sjätte räknat från huvudet – var brutna. Men det är en lycklig Michael Nylander som Sportbladet får tag på efter operationen av Dr Robert Molinari på Strong Memorial Hospital i Rochester.

”Värsta mardröm”

– Jag är uppe och går igen, det känns helt sjukt. Jag har kittlingar i ena armen, men kan annars röra mig som vanligt. Jag mår bra efter omständigheterna, säger Nylander som vill tacka alla som stöttat honom inför operationen.

– Det är en hockeyspelares värsta mardröm att hamna i en sån här situation. Men doktorn sa att jag var ”very, very, very lucky”. Jag får verkligen tacka min lyckliga stjärna, säger Michael Nylander.

Nylander skrivs ut från sjukhuset under tisdagen. Sedan börjar vägen tillbaka.

– Doktorn gick in i halsen framifrån i stället för på baksidan. Det gjorde att han bara behövde fixera två kotor i stället för tre. Jag har fått ett nackskydd, men kan tydligen sova utan det på nätterna. Det är inte så mycket rehabilitering med nacken. Jag har

inte förlorat någon muskelmassa, så det är bara att vara försiktig och låta det läka.

”Det känns skitskönt”

Enligt läkarna kan Nylander vara helt återställd redan om ett halvår. Men själv vill han inte prata om sin framtid i hockeyrinken.

– Det är väldigt ovanligt att man kan gå som jag gör nu efter att ha fått nacken knäckt på två ställen. Jag vill bara få ordning på det här och så får tiden utvisa vad som händer. Man behöver inte ha så bråttom. Jag vill inte tänka på nånting just nu, det känns skitskönt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

AHL