Lista: Årets 10 största svenska JVM-stjärnor

HOCKEY

Mats Wennerholm om nya Småkronorna

1 av 2 | Foto: Landeskog – hetast enligt Wennerholm.

Ett nytt JVM och en ny guldjakt för Småkronorna. Hoppet finns varje år numera sedan det sensationella JVM-silvret i Tjeckien 2008. Men närmare än den suddenförlusten i finalen mot Kanada har Sverige inte varit i de två senaste turneringarna. Även i år ställer Sverige upp med ett fantastiskt lag, även om det i fjol var ett av de bästa någonsin. Men det verkar inte finnas något stopp på den svenska talangutvecklingen numera.

1) GABRIEL LANDESKOG, f, Kitchener

Kommentar: Kan bli en sensation i sitt första JVM. Rankas topp fem inför sommarens NHL-draft och behärskar allt i spelet. Är en målskytt, vilket är en bristvara i det svenska JVM-laget. Har gjort 20 mål på 24 matcher i Kitchener Rangers i juniorligan OHL. Extremt bra på att döda utvisningar i box play. Dessutom en av få spelare i JVM-laget som spelar på liten rink till vardags. Kan spela fysiskt mot kanadensare och amerikaner. Det gör honom till etta på min lista.

2) ADAM LARSSON, b, Skellefteå

Kommentar: Det var väl en del NHL-scouter som blev besvikna på Adam Larsson under fyrnationsturneringen i Tjeckien. Men de tittar mest på mål och poäng. I topplaget Skellefteå har Adam spelat ett stabilt backspel och har överlägset bäst plus/minus i hela laget med sina +11. Jag tror det är egenskaper som Småkronorna kommer att ha en väldig nytta av i JVM. Dessutom har han redan ett JVM bakom sig och den rutinen kommer göra honom ännu större den här gången.

3) CALLE JÄRNKROK, f, Brynäs

Kommentar: Är den junior som gjort flest poäng av alla i Elitserien. Sju mål och nio assist på 26 matcher och då hade han en lång svacka utan poäng. Draftades av Detroit Red Wings i somras och är en av dem som måste kliva fram och leda det här laget som trolig center i förstakedjan. har ett sagolikt spelsinne, men är väl inte den mest fysiska i det här laget. Men den biten kommer Gabriel Landeskog ta hand om i en svensk förstakedja.

4) ANTON LANDER, f, Timrå

Kommentar: Klev verkligen fram i senaste JVM-turneringen i Regina och Saskatoon i Kanada. Överraskade med sitt offensiva spel då han gjorde fem mål och tre assist på bara sex matcher. En utmärkt tvålagsspelare som aldrig sviker i det defensiva spelet.

5) TIM ERIXON, b, Skellefteå

Kommentar: Jag har sett Tim Erixon i ett par matcher i vinter och tycker han tagit ett stort steg framåt. Har fysiken för att kunna stå emot Kanada och USA. Är stor och tung med sina 189 cm och 93 kilo och är även vass framåt i sina offensiva utflykter.

6) PATRIK NEMETH, b, AIK

Kommentar: Har fått sitt stora genombrott i AIK i vinter. En perfekt backtyp för den här typen av turnering och det fysiska spelet på liten rink. Har redan fått massor av beröm av förbundskapten Pär Mårts, för sitt sätt att älska kampen.

7) CARL KLINGBERG, f, Frölunda

Kommentar: Det har gått tungt i Frölunda i vinter, men det är han inte ensam om i det laget. Men har en fantastisk speed och är totalt orädd när han går rakt på motståndarkassen. En perfekt spelartyp att ha mot lag som Kanada och USA. En potentiell matchvinnare.

8) SIMON BERTILSSON, b, Brynäs

Kommentar: Jag tror mycket på backtalangen från Karlskoga som har ett utmärkt spelsinne och timing i spelet. Inte så storväxt (182 cm och 83 kilo), men det finns det andra backar som är i det här svenska laget. En kille som kan få sitt stora genombrott i JVM.

9) PATRIK CEHLIN, f, Djurgården

Kommentar: Djurgården har ju flera spelare med, men min favorit är Petrik Cehlin. Han har alltid varit en jättetalang och har den fart på skridskorna som kommer att kräva i JVM. Har den spets framåt som kan kännas som en bristvara i det blivande svenska JVM-laget.

10) JESPER FASTH, f, HV 71

Kommentar: Visade vad han kan i gårdagens segermatch mot Timrå, då han verkligen tog vara på chansen att spela bredvid Johan Davidsson och Martin Thörnberg i HV:s första kedja. Är också orädd och rivig i spelet. Det är full fart som gäller.

✓ FRÅGETECKNEN SOM KAN AVGÖRA VM

ROBIN LEHNER, mv, Binghampton

Sveriges klart bäste målvakt i mina ögon och det känns nästan avgörande att Ottawa Senators släpper iväg honom för JVM-spel. Stämmer uppgifterna att Ottawa kräver att han ska vara förstemålvakt i så fall, är det inget att tveka om. Han är en given etta i den här truppen, där Jacob Markström varit lika given i två JVM i rad.

OLIVER EKMAN-LARSSON, b, San Antonio/Phoenix

Hade Ekman-Larsson varit klar för JVM hade han naturligtvis toppat den här rankingen. Enligt förbundskapten Roger Rönnberg är chansen 50/50 att Phoenix släpper honom. Men får Oliver chansen är han en förstärkning som kan vara skillnaden mellan guld och ytterligare ett silver eller brons.

ARTIKELN HANDLAR OM