”Nu kan vi spara pengar till 26/1”

avErik Karlsson, Linus Norberg, Tomas Ros

Ensamutredaren Ola Lundbergs förslag är klart och han vill se garanterad upp- och nedflyttning mellan serierna.

Och alla serier inför ett slutspel – vilket väcker reaktioner.

– Bra förslag, men vi lär nog stänga transferfönstret i augusti om inte nio klubbar ska gå i konkurs, säger Modos sportchef Mikael Sundlöv.

Ett exakt likadant slutspel i alla serier från SHL till hockeyettan med garanterade upp och nedflyttning av ett lag mellan serierna och ett slutspel som avgör uppflyttningen till både hockeyettan och hockeyallsvenskan.

Det var Ola Lundbergs förslag till det framtida seriesystemet i Hockeysverige.

En helt ny verklighet för hockeyallsvenskans klubbar. Mikael Sundlöv är sportchef i Modo. Han gillar förslaget men reagerar på att det tänkta slutspelet kan leda till en sällan skådad köpfest i slutet av hockeyallsvenskan för att rusta inför slutspelet. En köpfest som han spår blir kostsam.

”Kan spara pengarna”

”Det räcker alltså att bli 10:a i HA för att gå upp? Nu kan vi spara pengarna till den 26/1 (sista transferdatum red. anm.) varje år och det kommer bli ett race med spelarköp som aldrig förr, spelarmarknaden blir ännu mer spelarnas marknad. Bra förslag (ser spännande ut) men vi lär nog stänga transferfönstret i augusti om inte 9 klubbar ska gå i konkurs, det lag som klarar sig till SHL lär ju få ihop det ekonomiskt”, skriver han i ett sms till Sportbladet.

”Vissa rätt bleka”

Sonny Lundwall är ligachef i hockeyallsvenskan och medger även han att han är lite orolig över hockeyallsvenskans attraktionskraft i nya förslaget.

– Spontant känns det som att baksidan av förslaget är att platserna för kvalificering reduceras med 50 procent. Nu finns det två platser, i förslaget bara en plats. Det är tråkigt att halvera den öppningen. 

Med ett slutspel i hockeyallsvenskan – kommer grundserien fortsätta vara attraktiv? 

– Det finns risk att grundserie och streckdramatik kan bli sämre. Och jag vet inte hur långa slutspelsmatcher kommer att bli. Det blir nog bra om ”rätt” lag möts, men vissa matcher kan nog kännas ganska bleka, säger Lundwall.

Hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance är kritisk till att maximalt ett lag kan gå upp till SHL.

– Vår portgång har halveras i storlek. Det är vi inte nöjda med. Hur vi ska agera och reagera måste jag lyssna med våra ägare. Men vi tryckte på om en serieutredning med en förhoppning att det skulle bli ett ökat blodbyte i svensk ishockey. Nu blev det tvärsom, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM