Stor domarstrejk: ”Inga domare alls”

HOCKEY

Förhandlingarna brakade samman – går ut i strejk

Ett bråk skakar ishockeyn.

Domarna i region öst, Stockholm, Gotland, Uppland och Södermanland, har gått ut i strejk – efter att förhandlingarna med förbundet brakat samman.

”Du förväntas tacka nej till alla matcher”, skriver domarföreningen i ett mejl till alla hockeydomare.

Med bara några enstaka veckor kvar till att träningsmatcherna för ishockeylagen runt om i Sverige ska inledas står klubbarna från division 2 och nedåt i Stockholm, Uppland, Gotland och Södermanland inför ett stort problem.

Det finns inga domare.

Regionsdomarföreningen öst har gått ut i strejk.

– Just nu ser det inte jättepositivt ut. Det är mycket möjligt att vi hittar någon tillfällig lösning, men just nu ser det inte ut som att det kommer finnas några domare alls på några veckor, säger Freddie Rinderud, ordförande i regionsdomarföreningen öst till Sportbladet.

200 domare strejkar

Domarföreningen kommer från och med 5 augusti att tacka nej till alla uppdrag efter att att förhandlingarna med ishockeyförbundet om bland annat samarbetsformer, arvoden och försäkringar brakat samman.

Förbundet har aldrig erkänt domarklubben som part. Man har ”hämtat in våra åsikter” som de uttrycker det, men egentligen fattat alla beslut själva, säger Rinderud.

Strejken berör uppemot 200 domare i regionen och i ett internmejl väntas domarna att tacka nej till samtliga uppdrag fram till det att konflikten löses.

”När division 1-domarna varslade om ”strejk” för några år sedan hotade till exempel förbundet med att de som vägrade döma aldrig skulle få döma igen. Såna hot är förstås inte genomförbara så länge vi står enade. Förbundet kan inte ersätta 200 domare hur mycket de än hotar. Och föreningarna (som styr förbundet) kommer knappast att acceptera att de inte får spela matcher med utbildade domare, för att förbundet av prestigeskäl inte vill ha en överenskommelse med oss”, skriver domarföreningen i ett internmejl till sina medlemmar.

Försökt köpa tid

Domarföreningen menar att ishockeyförbundet dragit ut på förhandlingarna i två och ett halvt års tid och när de nu försökte köpa ytterligare ett halvår i tid svarade domarna med strejk.

Resultatet innebär att det inte kommer att finnas domare till tränings- eller seriematcher för lag i division 2 och nedåt samt de flesta juniorserier. Även dam- och ungdomsishockeyn kan drabbas till viss del.

ARTIKELN HANDLAR OM