Talangen historisk när Modo vann

HOCKEY

"Det var bara glädje”

1 av 2

Örnsköldsvik. Åldermannen Mikko Luoma, 40, gav Modo sin första hemmaseger.

Men efteråt snackades det mest om 24 år yngre Lukas Wernblom som blev historisk som klubbens yngste målskytt genom tiderna.

– Jävligt roligt, härligt med vinst, säger han.

Modo har haft en knagglig start på allsvenskan där man bara lyckats bärga två segrar och kammat noll på hemmaplan. Fansen har istället fått glädja sig åt supertalangen Lukas Wernbloms intåg i A-laget, den första född -00 i svensk herrelithockey. I kväll gjorde Wernblom sin första hemmamatch i Modo-tröjan när Södertälje gästade Örnsköldsvik.

Och det blev en märklig match.

Mål på tre av fyra skott

I första perioden mäktade hemmalaget bara med ett skott på mål, men Byron Ritchies avslut i fem mot tre var också periodens enda skott i mål.

I andra perioden bjöd målvakten Jonathan Bjurö på 1-1-kvitteringen med en tavla innan Modo nätade både på skott tre och fyra i matchen.

Södertälje vägrade vika sig och reducerade till 2-3 i början på avslutningsperioden genom Johan Skinnars innan det skrevs historia i Fjällräven Center. Kristian Jakobsson satte av i en omställning och hittade till Lukas Wernblom som 16 år, 2 månader och 11 dagar ung blev historisk som Modos yngste målskytt genom alla tider.

”Trillar in lite turligt”

– Det var bara glädje, säger han men menar blygsamt att det var mer tur än skicklighet i avslutet.

– Jag fick inte riktigt kontroll på pucken och den trillar in lite turligt.

Där och då såg det ut som han hade avgjort tillställningen men SSK kom tillbaka och kvitterade matchen med 50 sekunder kvar. I stället fick Mikko Luoma avgöra matchen i spel tre mot tre.

– Man måste ta chansen när den finns där. Det var Byron som gjorde en fint på egen blå där och fintade deras kille lite, en fin passning och jag hade tom kasse. Ganska enkelt, säger han.

”Borde vara het på marknaden”

Andreas Johansson log åt de omaka segerfixarna.

– Det är lite kontraster, men det här härligt också, säger han.

Lukas Wernblom blir kvar i ditt lag nu va?

– Spelar han som i dag så självklart. Det spelar ingen roll om man är 15 eller 45, gör du det du ska och bidrar så spelar du hos mig. Jag kan i alla fal säga att han spelar i morgon (läs: i dag mot Björklöven), haha.

Men medan Wernblom spelar sig in i laget är Luoma kanske på väg bort. Den rutinerade backen har ett korttidskontrakt som går ut när veckan är slut. Andreas Johansson är tydlig med att han vill ha kvar 40-åringen men själv siktar han fortfarande på SHL-spel och hoppas att klubbarna ska bortse från åldern i passet.

– Jag tycker att jag borde vara het på markanden. Jag har inte lika mycket betalt som tidigare men jag har sett mycket och är i bra skick. Men Modo är absolut ett alternativ annars, säger Luoma.

ARTIKELN HANDLAR OM