Tung seger för Örebro i kontraktsstriden

avAnna Lindbäck

KARLSTAD.

Örebro krigar för nytt SHL-kontrakt.

Då inkasserade man tre viktiga poäng mot Färjestad - efter säsongens bästa tredjeperiod.

– De här poängen var otroligt viktiga. Alla vet hur tabelläget ser ut och det kommer att bli ett race ända in i slutet, säger tränaren Niklas Sundblad. 

SHL:s grundserie är inne på sluttampen och Örebro har kniven på strupen vad gäller att fixa nytt SHL-kontrakt och hamna i "ingenmansland" i tabellen. I bortamatchen mot Färjestad roffade tabelltolvan åt sig tre viktiga pinnar. 

Hemmalaget inledde matchen bäst rent spelmässigt - mycket på grund av att bortalaget drog på sig onödiga utvisningar. Färjestad tog ledningen i mittenakten genom Ellis men segerjublet hann knappt lägga sig.

Bara minuten efter kvitterade Örebro till 1-1 genom Joakim Andersson. Örebro var också det lag som startade den tredje perioden bäst med tuffare och mer uppoffrande spel.

Powerplay-mål

Det gav resultat i form av Marcus Weinstock powerplay-balja, fyra minuter in i perioden. Örebro fick 16 skott på mål (jämfört med FBK:s två skott) under perioden och kronan på verket blev 1-3-målet som Kalle Olsson skickade in i tom bur, med 13 sekunder kvar av matchen.

– I tredje perioden spelade vi mer med kroppen och vi satte tacklingar och bara körde på. Där och då presterade vi riktigt bra hockey. Den tredje perioden var en av våra bästa perioder i år. Vi mötte seriens snabbaste lag i mittzon men lyckades få stopp på dom i Karlstad, säger tränaren Niklas Sundblad och fortsätter:

– De här poängen var otroligt viktiga. Alla vet hur tabelläget ser ut och det kommer att bli ett race ända in i slutet. Denna gång var det en riktigt gedigen laginsats som låg bakom segern, tillsammans med Eero Kilpeläinens insats i målet. Han gjorde några viktiga räddningar.

Jagas av Mora

Örebro jagas av Mora i tabellen  – som under lördagen fick med sig två poäng mot Djurgården. Nu är avståndet tre poäng mellan Örebro och Mora.

– Om deras seger var en glädjedödare? Nej, jag kan inte påverka hur Mora spelar. Fortsätter vi att lira som vi gjorde mot Färjestad, så kommer vi att fortsätta att hitta ett sätt att vinna matcher på, säger tränaren.

Noterbart är att Johan Ryno, som spelade fram till FBK:s 1-0, därmed svarade för säsongens 37:e assist vilket är nytt klubbrekord. Ingen annan spelare i Färjestads historia har gjort fler assists under en grundserie. 

Thomas Rhodin hade det tidigare rekordet, från säsongen 2006/2007, på 36 målgivande passningar under en grundserie. Extra smolk i bägaren för FBK var att Gustav Rydahl täckte skott och tvingades lämna isen. Hans skadestatus är oklar.

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYR N
ARTIKELN HANDLAR OM