”Grymt viktigt att andra levererar”

Foto: Bildbyrån
Patrick Thoresen och Jonathan Pudas

avHans Abrahamsson

HOCKEY

GÄVLE. Här är Djurgårdens vapen i kampen om topp 6-placering:

Tre producerande kedjor som alla hotar offensivt.

– I dag när inte vi levererar är det andra kedjor som steppar upp. Det är grymt viktigt att det är så, säger poängmaskinen Patrick Thoresen.

Djurgården tog tre blytunga poäng i kampen om en direktplats i slutspelet. Till nyckelmötet i Gavlerinken hade tränare Hans Särkijärvi valt att flytta landslagsforwarden Marcus Sörensen från förstakedjan för att i stället låta Sörensen spela med finländarna Mikko Lehtonen och Tomi Sallinen.

– Vi vill ha en bred trupp som kan producera. Sörensen är en offensivt väldigt skicklig spelare som producerar mer eller mindre var han är är. Det är viktigt att ha ett bredare material än bara en kedja. En uttalad leading line är lätt för motståndarna att plocka bort. Nu tycker jag vi har tre producerande kedjor och en fjärdekedja som jobbar fantastiskt hårt, säger Särkijärvi.

”Mest stabila kedjan”

Nu var det varken Patrick Thoresen eller Sallinens kedja som var isens behållning. I stället var det Markus Ljungh och Robin Alvarez som var de stora segerorganisatörerna. Duon låg bakom både 2–1 och matchavgörande 4–3-målet.

Poängkungen Patrik Thoresen väntade med poängproduktionen till det var fem sekunder kvar. Då fastställde han slutresultatet till 5–3 i tom bur. Efteråt hyllade norrmannen kedjan med Alvarez, Ljungh och Lukas Vejdemo,

– De har varit stabila hela säsongen och producerat framåt, speciellt i de första 25 matcherna. Sett över hela säsongen har de kanske varit den mest stabila kedjan. Och det är bra, ska vi kunna fajtas mot topplagen, som vi siktar på, behöver vi många kedjor som kan producera, säger Thoresen.

Fyra poäng ner till sjundeplatsen

Som är inne på samma spår som Särkijärvi, att det blir än mer viktigt med bredd i den offensiva produktionen nu när serien ska avgöras och sedan i slutspelet:

– Att vi har tre offensiva kedjor är en stor anledning till att vi ligger där vi ligger. Under en lång period har vi haft tre kedjor som pumpat in mål och bidragit offensivt.

Segern mot Brynäs betyder att Djurgården nu har fyra poäng ner till sjundeplatsen:

– Men vi försöker att inte kolla neråt utan tittar i stället på lagen som är framför oss i tabellen, säger Thoresen,

Hur viktigt är det att bli bland de sex första?

– Klart det betyder en del. Det blir en vecka extra ledigt då man kan börja förbereda sig för en kvartsfinal. Läka småskavanker och träna lite extra.

ARTIKELN HANDLAR OM