”Publiken gav mig gåshud före matchen”

HOCKEY

Alfredsson njöt av comebacken

1 av 4 | Foto: GULD I SIKTE Daniel Alfredsson har aldrig vunnit något stort. Nu har han kommit hem till Göteborg för att vinna SM-guld. I premiärmatchen mot Luleå låg Ottawakaptenen bakom ett assist i tredje perioden och sedan avslutade han matchen med mål i öppen kasse.

GÖTEBORG

Närmare tolv tusen i Scandinavium hyllade Daniel Alfredsson i återkomsten - och matchen sändes i kanadensisk tv.

- Publiken gav mig gåshud före matchen, sa han efteråt.

Då hade han ordnat ett mål och en assist i segermatchen mot Luleå.

Både svensk och kanadensisk tv valde att i sista stund kasta in mötet mellan Frölunda och Luleå i tablån. Hockeyfans i båda länderna ville förstås se en av världens främsta spelare göra comeback efter en rekordlång vintervila.

Och Daniel Alfredsson njöt varje sekund.

- Att det sen blev ett mål och ett assist spelar mindre roll, det viktigaste var att äntligen få spela. Det var skönt att vara med, sa han.

Känslorna minuterna före nedsläpp?

- Det gällde att hitta tillbaka till gamla rutiner. Men det var nervöst efter uppvärmningen, när vi varvade upp för matchen.

Sen hyllades du av publiken före nationalsången?

- Ja, det var underbart. Jag trodde inte det skulle bli någon presentation, så jag blev lite rörd och kände gåshuden. Det var en skön känsla.

Hårdträning i tio dagar

Senaste matchen Daniel Alfredsson spelade var fiaskomötet med Tjeckien i Sweden Hockey Games. Sedan dess har han mest spelat golf och ägnat sig åt förhandlingar med spelarfacket i NHL. I tio dagar har han tränat hårt med Frölunda och det krävdes en period för att han skulle komma in i spelet på allvar.

- Jag kom lite för långt ifrån dom andra i första perioden, Luleå fick ta sig ur sin zon alldeles för lätt. Men det blev bättre i andra.

Lagledningen valde att matcha honom i en superfemma med bara NHL-spelare.

- Jag tyckte det blev bra snurr.

Och både mål och assist. I inledningen av tredje perioden slog han en pass från en plats bakom mål - bak till Christian Bäckman från backplats, som pricksköt Frölundas fjärde mål.

- Men passet var egentligen menat att nå Samuel Påhlsson som var stod framför målet, erkände Daniel.

Och det egna målet fram till slutresultatet 5-2 var nog ett av karriärens enklaste. Luleå hade tagit ut sin målvakt och efter en märklig sargstuds fick Frölundas nummer nio tomt mål.

- Inget mål som direkt förbättrade självförtroendet. Puckar i öppna mål sätter jag...

Om du skulle sätta ett eget betyg på din insats i återkomsten?

- Godkänt, efter omständigheterna. Inte mer. Jag hade ju tre egna avslut där det inte blev mål.

Alfredssons bejublade comeback i Frölunda och elitseriens sändes i en av de nationella kanadensiska sportkanalerna och hockeyfans över hala landet följde matchen från Göteborg.

Senators supportrar i Ottawa var säkert nöjda.

Alfredssons jakt på ett mästerskap

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM