”Det är det finaste uppdraget som finns”

Fagervall tar över Luleå

Joakim Fagervall, 45, tar över Luleå.

Tränaren presenterades på en presskonferens i dag.

– Det är det finaste tränaruppdrag som finns för en norrbottning, säger han till Sportbladet.

Joakim Fagervall – som närmast kommer från två säsonger i allsvenska Västerås – blir ny huvudtränare i Luleå efter Jonas Rönnqvist som fick lämna klubben i förra veckan.

Fagervall presenterades under onsdagen på en presskonferens som Luleå sände live på sin hemsida. Fagervalls assistenter blir Anders Burström, 38, och Stefan ”Skuggan” Nilsson, 46.

– Det är en bra mix av egenskaper och kompetenser, jag är övertygad om att de kommer funka bra tillsammans, säger Lars ”Osten” Bergström.

Fagervall inte på plats

Joakim Fagervall hade inte möjlighet att närvara på presskonferensen på grund av en avslutningsträff med Västerås sponsorer. Men för Sportbladet utvecklar han sina tankar om det nya uppdraget.

– Det känns fantastiskt bra. Det är ett uppdrag man vill ha som norrbottning i det här branschen. Direkt när man startade som tränare kände man att det här laget vill man ha, säger Fagervall.

45-åringen har aldrig tidigare tränat ett SHL-lag och menar att det är ett mål han haft länge.

– Det har man strävat för. Jag har varit i allsvenskan sedan 1999 med en avstickare till Ryssland. Det är ett mål precis som för spelarna, att få träna det bästa som finns. Jag vill helst köra igång redan nu.

”Starka traditioner”

Den nya tränaren menar att han vill ta tillvara det som enligt Fagervall är Luleås styrka och kännetecken.

– Luleå har starka traditioner hur man vill spela hockey. Det är viktigt att behålla det bra och sedan utveckla andra delar. Luleå har av tradition stått för stark skridskoåkning och hög arbetsmoral. Det har man alltid varit, och det vill vi självklart bygga vidare på, säger Fagervall.

Efter uttåget mot Växjö i kvartsfinal har Luleåstjärnor som Linus Omark och Linus Klasen tackat för sig. Men Fagervall är inte orolig över slagkraften på laget till hösten.

– Vi kommer ha ett starkt lag. Det försvinner bra spelare från alla lag så jag är inte orolig. När bra spelare försvinner får man ta in andra. Och det finns mycket utvecklingspotential i Luleås spelare.

Vad säger du om den gångna säsongen?

– Det är svårt att säga. Vår egen mest hektiska period har varit mitt i Luleås slutspel. Jag har för lite på fötterna för att uttala mig.

Rutinerade assistenter

Både Stefan ”Skuggan” Nilsson och Anders Burström har 15 A-lagssäsonger i Luleå som spelare bakom sig:

– Det ska bli enormt roligt att komma in i elitverksamheten igen, säger Nilsson på presskonferensen.

– Det känns fantastiskt kul. Det är tre år sedan jag slutade och jag har följt klubben på nära håll i olika roller, säger Burström.

Målvaktstränare blir Gusten Törnqvist, som inledde sitt arbete redan i februari.

Kontraktet med tränarkvartetten är skrivet på två år. Luleåtruppen återsamlas 22 april.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN