Här klaPPar de ihop igen

HOCKEY

FBK har sämsta siffrorna på 14 år

1 av 2 | Foto: finn ett fel Hallå där, Färjestad – pucken ska in i mål, inte spelaren.

Här är skräck- siffrorna som ställer till det för Färjestad.

Just nu har laget en effektivitet på 13,04 procent i powerplay – det sämsta på 14 år.

– Vi försöker vrida och vända på allt för att hitta rätt formationer, säger tränaren Leif Carlsson.

Färjestad fick lira powerplay i totalt 14 minuter i går. En av dessa gånger hittade hemmalaget rätt mot Växjö – och det var Färjestads yngste spelare i Christoffer Forsberg som klev fram och snärtade in 1–0 med en man mer på isen.

Men sedan var det nattsvart i den spelformen för seriesjuan. Faktum är att Färjestads ineffektivitet i numerära överlägen just nu är det sämsta klubben presterat på 14 år. Säsongen 99/00 noterades FBK för samma dystra siffra som nu, 13,04 procent, efter grundserien.

”Jättedåligt”

– Det är givetvis jättedåligt men vi måste ha tålamod. Just nu har vi en spelare borta (Milan Gulas) som normalt ska spela powerplay. Han är väldigt irrationell i anfallszon och jag tror att han kan hjälpa oss att bli bättre där när han är tillbaka, säger tränaren Leif Carlsson.

Vad är din analys, varför knyter det sig för er i powerplay?

– Problemet är att vi spelar för långsamt. Vi går ner oss i tempo och då blir det enklare för motståndarna att ta bort oss. Jag vill se mer hunger, mer knutna nävar och distinkta pass.

Hur mycket fokus lägger ni på detta?

– Vi tränar powerplay varje vecka. Ibland ser det jättebra ut, ibland mindre bra ut. Men nu blev jag lite förvånad över det vi visade upp i dag (läs: i går) då det sett bättre ut på sistone.

Luleå är bäst

Färjestad ligger på en tiondeplats i powerplay-statistiken samtidigt som Luleå toppar med fina 24,75 procent. Minst effektiva imed en man mer på isen är Växjö (10 procent) .

– Hur oroväckande detta är? Jag vet att det går i vågor. Vi får heller inte glömma att Magnus Nygren nyligen har kommit hem. Han kommer betyda mycket för oss i det spelet, säger Carlsson och fortsätter:

– Kan vi spela upp oss och ligga kring 18 procent är det godkänt. Skulle vi ligga över 20 procent, som i fjol, skulle det vara jättebra.

ARTIKELN HANDLAR OM