Steen avgjorde övertidsdramat

Hjälte i längsta slutspelsmatchen i klubbens historia

NEW YORK. Alex Steen är kungen av St. Louis även i playoff.

Han avgjorde morgonens infernaliska drama mot Chicago med ett sudden death-mål – i tredje övertidsperioden.

– Det var alldeles fantastiskt skönt att se den pucken gå in, säger han till Sportbladet efter 4-3-segern.

Det första playoff-mötet mellan lagmaskinerna St. Louis Blues och Chicago Blackhawks blev, inte helt oväntat, en knallhård och ohyggligt jämn thriller.

Blackhawks såg i slutet av tredje perioden vara på väg mot uddamålsseger, men när 1 minut och 45 sekunder återstod lyckades Jaden Schwarz kriga in 3-3-pucken.

Sedan följde två sanslöst spännande övertidsperioder då båda lagen skapade chanser på löpande band, tidvis bara var millimetrar från att avgöra men inte lyckades få pucken förbi storspelande målvakterna Ryan Miller och Corey Crawford.

Avgjorde efter 100 minuter

– Ja, båda lagen körde på bra hela matchen och det var chanser åt båda håll under övertiden. Men Miller var helt fenomenal och gav oss chansen att vinna, säger Alex Steen när vi talar med honom efter avgörandet.

Han gjorde det, ja – och 26 sekunder in tredje OT-perioden, efter sammanlagt en timme och 40 minuters effektiv speltid, tackade just Blues svenske skyttekung för den chansen genom att avgöra.

Steve Ott fick pucken till David Backes precis framför Hawks-kassen, han lade i princip bara upp den för Alex och ögonblicket senare var matchen till sist avgjord.

– Det var ett skönt mål. Ja, alldeles fantastisk skönt till och med, säger matchhjälten och fortsätter;

– Jag tror det var väldigt viktigt att vi fick vinna den första matchen här på hemmaplan. Nu har vi 1-0-ledning och kan börja sikta på match två. Det är väldigt viktigt att vi tar även den.

”Inte tröttare än efter en vanlig match”

Den spelas redan på lördag eftermiddag och det övergår ju en vanlig dödligs förstånd hur man orkar ladda om så snabbt efter en maratonmatch som den i natt, men skyttekung Steen låter inte särskilt trött.

– Nej, jag tycker inte det var så farligt. Vi fick mycket vätska under matchen och direkt efter såg vi till att äta en ordentlig middag och jag kan inte säga att jag känner mig tröttare än efter en vanlig match, säger han.

Johnny Oduya gjorde gjorde ett av Chicagos spelmål – och blev därmed förste svenske målskytt i årets Stanley Cup-slutspel.

Varken Patrik Berglund – skadad i en arm, enligt uppgift – eller Magnus Pääjärvi spelade för Blues.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN