Brynäs tokform: ”Tidigare irrade vi runt”

avJohan Håkansson

HOCKEY

Fem raka segrar.

Brynäs har likt Lazarus återuppstått från de döda och ser allt mer ut som en guldkandidat.

Hemligheten?
- Vi började spela försvar. Allt börjar med ett bra försvar, säger backen Elias Fälth.

Foto: Bildbyrån

Brynäs åkte upp till Luleå för att för första gången den här säsongen ställas öga mot öga med fjolårets tränare Thomas ”Bulan” Berglund.

Luleå, med tre raka segrar i ryggen, borde ha varit en tuff uppgift.

Men allt går liksom Brynäs väg just nu. Laget gjorde mål på sina två första skott och sedan rullade det bara på. När matchen var slut stod det 1-6 på jumbotronen – vilket innebar Brynäs femte raka seger.

Karlskrona (b): 1-3.

Örebro (b): 2-3.

Rögle (h): 4-0.

Växjö (h): 2-1.

Och så en total överkörning av formstarka Luleå. Brynäs spelade rent lysande, med snabba omställningar som vapen och sex olika målskyttar: Jesper Boqvist, Juuso Ikonen, rew Miller, Elias Fälth, Ryan Gunderson och Linus Ölund.

Vem hade kunnat tro det för ett par månader sedan?

Efter åtta omgångar låg laget sist i tabellen med sju poäng. De hade just blivit överkörda av Skellefteå på hemmaplan och det var dags att agera. Tränaren Roger Melin fick gå, Tommy Sjödin tog över – och där någonstans började vändningen.

- Vi började ta tag i försvarsspelet. Det har visat sig med de flesta lag som lyckas vända en negativ trend. Det är försvarsspelet som gäller, säger Sjödin.

Ändrade ni mycket?

- Nej, egentligen ingenting. Men vi började jobba färdigt i situationerna. Vi kan inte ha spelare som spekulerar där ute, som tänker att vi KANSKE vinner pucken.

– Innan släppte vi till alldeles för många heta målchanser och då vinner man inga matcher. Vi släppte till åtta-nio per match - det har vi nu fått ner till tre-fyra.

Sportchefen Stefan Bengtzén tror även att fjolårets succé, då Brynäs var ett mål ifrån SM-guld, är grunden till vändningen.

- Vi var ändå 21 spelare kvar från ifjol, så vi visste ju att det fanns där. Och vi har hela tiden hållit oss till det vi trott på. Vår styrka var att vi hela tiden satt lugna i båten och inte drabbades av panik. Det är lätt hänt när det börjar dreva i pressen. Men även när vi var nere i källaren kändes det tryggt.

Elias Fälth var skadad i början av säsongen och såg således eländet från läktarplats. Han minns att laget spelade direkt dåligt försvarsspel.

- Vi jobbade fel och då spelar det ingen roll om du jobbar hårt. Vi irrade runt rätt mycket. Nu gör vi det bra tillsammans, vi ligger rätt i positionerna och allting börjar med ett bra försvar.

Fälth säger också att det varit lättare att få forwards att förstå vidden av uppoffrande försvar när målen börjat komma framåt.

– De ser att det de lägger ner i jobb på ena sidan får de igen på den andra. De får lön för mödan.

Samma sak säger tränare Sjödin:

- Nu jobbar vi färdigt i situationerna. Men när vi sedan går till anfall då går vi med full kraft.

Fem raka segrar. Börjar ni drömma stora drömmar nu?

- Nej, det är det viktigaste just nu. Att inte få svullhuvud. Tuppkammen måste hållas jäkligt kort. Vi möter Luleå igen om två dagar och det lär bli en helt annan match än i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Luleå