Tolv insläppta på två matcher för Lundqvist

Publicerad 2015-05-21

”De gjorde flest mål i ligan av en anledning”

TAMPA. Henrik Lundqvist har det riktigt motigt i konferensfinalen mot Tampa Bay Lightning.

När Nikita Kucherov avgjorde i sudden death i natt satte han Tampas tolfte mål på den svenske målvaktsstjärnan – på två matcher.

– Det har varit tuffa matcher...de är extremt bra på att skapa chanser precis framför kassen och gjorde mest mål i ligan av en anledning, säger en mycket dyster ”Henke till Sportbladet efter den blytunga 6-5-förlusten.

Innan den tredje konferensfinalen mellan Tampa Bay Lightning och New York Rangers startade i ett – på flera sätt – knakande hett Florida i natt var det bestämda intrycket att gästernas målvakt tänkte ta gruvlig revansch för de sex insläppta målen på Madison Square Garden i måndags.

Henrik Lundqvist var exceptionellt sammanbiten och koncentrerad – till och med för att vara han.

Det började riktigt lovande också. I första perioden svarade den 33-årige stjärnan till exempel för en mästerlig benparad när Alex Killorn skulle smacka in pucken i öppen kasse.

Trillingkedjan briljerade

Men i andra perioden började de hyperbegåvade ynglingarna i den så kallade trillingkedjan – Tyler Johnson, Ondrej Palat och Nikita Kucherov – snurra i lika halsbrytande takt som i förra matchen och då öppnades dammluckorna på nytt.

Palat gjorde två mål, skyttekungen Johnson ett – och 03.33 in i första övertidsperioden lyckade alltså Kucherov stänka in den avgörande sudden death-pucken med ett skott många tycker att Lundqvist borde tagit.

– Jag har svårt att se pucken i det läget och innan jag hinner reagera är det för sent. Jag vet inte riktigt varför jag inte får syn på den tidigare, suckar han när Sportbladet träffar honom i omklädningsrummet efteråt.

”Väldigt snabba”

”Henke” är som bekant en nästan fanatisk tävlingsmänniska och således väldigt långt ifrån nöjd med att ha tvingats släppa in tolv mål på två matcher.

– Det har varit tuffa matcher, säger han med låg röst.

– De är väldigt snabba och extremt bra på att skapa chanser precis framför mål. Med tid. Då gäller det för mig att ha tålamod och inte bli för ivrig, men när några pucken studsar emot försöker man lätt för mycket. Samtidigt...de gjorde mest mål i grundserien av en anledning.

”Bara att ladda om”

Natten till lördag är det ny match och Rangers måste hitta ett svar på de vindlande Tampa-spelarna – i synnerhet de som ingår i ”trllingkedjan”. Annars hamnar de i omöjligt 1-3-underläge inför matchen i New York på söndag.

– Jag måste spela jämnare. Det är bara att ladda om, säger Henrik Lundqvist tyst.