Hotad – efter den avslöjande filmen

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Det har varit mycket spekulationer kring videon på André Deveaux överfall.

Nu berättar fotografen om filmen – och hoten som han har fått ta emot.

– Jag fick ett sms med texten ”watch your back”, säger mannen till Sportbladet.

DOKUMENT: André Deveaux – fostrad i filmen Slagskotts hemstad

Det var inför torsdagens SHL-kval som Rögles André Deveaux slog till Västerås lagkapten Per Helmersson med klubban. Under söndagens möte – då Ängelholmsklubben spelade till sig en plats i SHL – läckte det ut rörliga bilder från attacken.

På måndagen kom en längre version av videon som visar hur Deveaux pratar med någon i båset innan han åker fram och slår till Helmersson.

Sportbladet ringde upp personen som filmade överfallet för att höra historien bakom det omtalade klippet.

– Anledningen till att jag filmade är att jag gillar målvaktsspel och älskar målvakter. Så jag tänkte att jag skulle filma Jonas Fransson i Västerås kasse. Hur han rör sig, lite skott och så. Sedan såg man att det blev lite tumult där borta och då tänkte jag att det är lika bra att fortsätta filma, så stänger jag av när det är slut, säger mannen.

– I första periodpausen kunde jag verkligen se vad som hade hänt. Det jag inte förstod var att ingen annan hade reagerat på det. Jag var där med ett Rögle-fan, därför stod jag i deras klack.

Fick bara några likes

Han berättar att han lade upp filmen på sin Facebook-sida, men att knappt någon av hans vänner reagerade, han fick bara några likes.

– Så jag tänkte att det inte är något speciellt. Jag trodde inte det skulle bli så stort som det har blivit. Jag var bortrest torsdag-lördag och hade inte tillgång till min laptop. Men när jag kom hem på kvällen så passade jag på att mejla ”Mr Madhawk” (hockeybloggaren). Det gick inte att skicka orginalklippet eftersom filen var för stor för mejlen.

– Jag tänkte att folk kanske inte ser vad som händer, det blir ju suddig kvalité när man komprimerar en stor fil. Så det var därför jag lade upp filen på min laptop och filmade på själva skärmen. Sedan mejlade jag ”Mr Madhawk” och gav honom lite tid. Men när inget låg ute i söndags så tänkte jag: ”shit, nu börjar ju matchen, då måste jag lägga ut den själv”.

”Jag håller på Färjestad – inte Rögle”

Vissa kanske tänker att du inte valde att lägga ut filmen för att du inte ville att Deveaux skulle bli avstängd inför söndagens match?

– Absolut inte, haha. Det finns säkert vissa som tror det, men jag har inte gått igenom sociala medier och läst om det. Det finns säkert någon som tror att jag håller på Rögle. Men jag håller på Färjestad, inte Rögle. Och jag lade ju ut videon på torsdagen, men den fick ingen spridning.

– Så det var inte planerat att jag skulle lägga ut den under matchen i söndags. Jag skrev i mejlet som jag skickade i lördags att det fanns en video, om han (Mr Madhawk) var intresserad. Men sedan visade det sig att klippet hade hamnat i hans skräpkorg.

Hur känns det att ditt klipp blev något hela annat – och har fått en sådan stor spridning?

– Jag har märkt att många har engagerat sig. Men jag vill inte bland mig in i någon diskussion om vad som är rätt eller fel, eller hetsa Rögles fans genom att lägga ut videon.

Kanske ska skaffa skyddat nummer

Har du fått några reaktioner?

– Det var en som skrev igår kväll: ”Din jävla idiot”. Det var ett anonymt sms.

– Sedan fick jag ett sms med texten ”watch your back”. Inga roliga människor.

Är du rädd att du ska få mer hot?

– Nej.

Funderar på att skaffa skyddat nummer?

– Kanske....men det är ändå hockey, jag vet inte hur seriöst folk tar det här. Många inser väl att det han gör är fel, så jag vet inte vem som skulle vara arg för att jag lägger ut det klippet. Kanske någon i Rögles styrelse, men svårt att se att de skulle hota mig.

– I originalklippet ser man att jag fokuserar på Fransson, det var inte så att jag hoppades på ett slagsmål.

  DOKUMENT: André Deveaux – fostrad i filmen Slagskotts hemstad

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!