Patrik Sylvegård: ”Jag är jätteledsen”

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Han har sågats av sin son, Börje Salming och klubben han leder har tagit avstånd från hans uttalanden.

Nu uttalar sig Patrik Sylvegård för första gången – och menar att han är helt missförstådd.

– Det här har tagit hårt på mig, säger han.

Det var i lördags som Malmös sportchef Patrik Sylvegård fick se sin son Marcus få ett matchstraff för att han skrikit okvädningsord till en Djurgårdsspelare.

När sedan 19-åringen anmäldes och senare fick en avstängning gick Patrik Sylvegård ut och kommenterade det – och hamnade själv mitt i stormens öga.

– Man kan fråga sig var gränsen går och vad som är kränkande. Om jag säger ”bögjävel” till dig på isen, då skrattar man ju bort det, sa han till flera medier.

Nyligen opererad

Ett uttalande som fick hans son att kalla honom ”osmart” och Börje Salming att gå till storms mot SHL-bossen i Expressen med ord som ”förkastligt” och ”helt sjukt”. I dag gick även Malmö ut med ett avståndstagande kring uttalandet.

När Patrik Sylvegård svarar i telefon suckar han. Han har precis åkt hem från en kort jobbdag för att vila inför kvällens match. Anledningen är att han under måndagen legat på operationsbordet.

– Jag har haft ett ljumskbråck stort som en handboll, så nu gick de in från fyra, fem håll igår. Det har varit en rätt tuff natt, säger ha och förklarar att det här också är anledningen till att han och klubben först nu bemött den storm som blivit kring hans uttalanden.

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Patrik Sylvegård.

”Jätteledsen och besviken”

Och Sylvegård menar att han är helt missförstådd.

– Jag är jätteledsen och besviken på er i media, hur man kan vända på något så. Jag säger att jag tar avstånd från allt sådant här. Sen blir det helt fel. Jag sa att när jag spelade på 90-talet och blev kallad ”bögjävel” så skrattade man bort det i stridens hetta för att någon försökte få mig ur balans. Det betyder inte att jag tycker det är okej, jag tar avstånd från allt sådant, säger han och fortsätter:

– Jag tycker inte sådant är okej, jag har aldrig varit spelaren som snackat mycket på isen själv. Jag var jobbig att möta, spelade fysiskt men jag höll aldrig på med något sådant. Jag har tagit min son i örat också, säger han.

Patrik Sylvegård tycker debatten är viktig, men att han lider av att ha blivit ett slagträ i den, säger han.

– Det har tagit hårt på mig, jag har enormt mycket kompisar som är lesbiska eller som lever man med man. Jag är väldigt tydlig i mina värderingar där.

”Börje har också sagt och gjort saker på isen”

Vad säger du om det Börje Salming säger om dina uttalanden?

– Han får stå för det han säger, det är inte så att han svarar på det jag sagt egentligen. Jag tycker inte det är okej att säga sådana saker. Jag vet att Börje också både sagt och gjort saker på isen som man inte borde, jag har själv mött honom, säger Sylvegård som tycker det finns en svår debatt kvar att ta när det gäller hockeyns regelverk här.

– Jag tycker det är jätteviktigt att det här kommer upp till ytan, men vad är värst att någon kallar någon ”bögjävel” eller ”könsord” (som man nu straffas för) eller något personligt. De flesta killarna känner ju varandra och vet mycket om varandra. Spelarna kommer till mig efter matchen och säger att sådant här sägs hela tiden, men domarna säger bara ”att vi ska vara tysta”. Man måste sätta en tydlig gräns här.

Kan du förstå att det här späder på en bild av machoidealet som finns inom ishockeyn?

– Ja, jag tycker ju inte det här är macho. Att stå upp som Marcus gjorde när fyra spelare går på dig kan vara macho och att täcka skott med bröstet kan möjligen vara macho. Det finns en machokultur i idrotten, men det är många spelare som blivit chockade över hur stort det här blivit, men det är bra att vi jobbar med det och vi ska jobba efter nolltolerans.

– Jag tycker man ska hålla käften och spela ishockey, det är det man ska göra, säger Patrik Sylvegård.

Så spelas SHL och kvalet till SHL 00:50
Publicerad: