Ullmark vann heta svenskduellen

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

NEW YORK. Han brukade verka i Robin Lehners skugga.

I natt, när Buffalo lite oväntat knäppte New York Islanders, vann Linus Ullmark matchen-i-matchen mot sin meriterade landsman.

– Ja, det kändes extra kul att få vinna den lilla duellen, säger den 25-årige ångermanlänningen till Sportbladet efter 3-1-segern.

Under de tre säsonger Robin Lehner tillhörde Buffalo Sabres pendlade Linus Ullmark mellan NHL och AHL-laget i Rochester – och de båda blågula målisarna hann utveckla en bra relation.

– Jo, Robin var en bra kompis till mig. Han tog alltid väl hand om mig när jag kom upp och gav tips och lärde ute lite tricks, säger Linus på telefon från norra New York.

Likafullt:

Han ville väldigt gärna vinna när den några år äldre göteborgaren kom tillbaka till Keybank Center med sitt nya lag, New York Islanders inatt – och det gjorde han också. Med 24 räddningar ledde han Sabres till en tung och viktig 3-1-seger.

– Ja, det måste jag säga. Det kändes extra kul att få vinna den lille duellen mot honom, tillstår Linus.

Annars har ju Lehner varit en av säsongens stora målvaktssensationer och leder statistiken i flera viktiga kategorier – och vännen Ullmark är inte förvånad.

– Nej, det är jag inte. Under åren här i Buffalo såg man ju att han är en väldigt bra målvakt och när han nu spelar i ett lag med en riktigt tajt defensiv kommer den sortens resultat, menar han.

”Pusselbitarna faller på plats”

Det går emellertid utomordentligt bra även för Herr Ullmark just nu. Han har senaste veckorna svarat för en radda riktigt eminenta insatser och ser faktiskt ut att ha stulit förstaspaden av Carter Hutton.

– Även för vårt lag har pusselbitarna börjat falla på plats nu, vi spelar också tajt och släpper inte till särskilt mycket chanser. Då tycker jag det är min uppgift att stoppa det motståndarna ändå skapar, fortsätter han.

– Om jag sedan är förstemålis nu…jag vet inte. Det kan vända fort. För tillfället går det bra för mig och jag får mycket förtroende, men om vi förlorar någon match och Hutton sedan kommer in och gör bra ifrån sig kan det vara hans tur ett tag. I så fall skulle jag inte vara det minsta bitter. Det spelar inte så stor roll, det viktiga är att laget vinner.

Med i slutspelsracet

Och det gör Sabres. Efter nattens triumf har de facto bara två poäng upp till Pittsburgh på sista wild card-platsen i östra tabellen och är sålunda i högsta grad med i racet.

– Vi har känt ända sedan den fina starten på säsongen att vi är ett lag med chans på playoff och nu börjar vi knappa in igen. Det är kul, säger Linus.

Johan Larsson svepte in det sista målet i natt, två och en halv minut före slutsignalen.

1 av 2 | Foto: Jeffrey T. Barnes / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!