”Tror aldrig jag gjort elva mål tidigare”

Sveriges nye backstjärna i NHL fortsätter ösa in

avPer Bjurman

NEW YORK. Sverige har en ny backstjärna i NHL.

Erik Gustafsson heter han, spelar för plötsligen heta Chicago, klappade in sitt elfte mål för säsongen i en segermatch mot Edmonton i natt – och leder därmed de svenska backarnas målliga i överlägsen stil.

– Det hade jag absolut inte räknat med. Jag tror aldrig jag gjort elva mål under en säsong tidigare. Det är såklart väldigt roligt, säger han till Sportbladet efter femte rakan triumfen.

Det har ju talats om ett svenskt backunder i NHL i flera år, så det är väl i sig ingen sensation att en blågul ”D-man” gör väsen av sig.

Men faktum är att de stjärnor som brukar få rubrikerna får se sig överglänsta av en relativ doldis just nu.

Victor Hedman, Oliver Ekman-Larsson och John Klingberg delar andraplatsen i de svenska backarnas målliga med sju mål vardera – och långt framför sig har de Chicago Blackhawks Erik Gustafsson, som alltså snärtade in sin elfte fullträff i Edmonton i natt. 

Med det är den 26-årige Nynäshamn-sonen – som innan han kom till Nordamerika spelade för Djurgården och Frölunda i SHL – till och med delad fyra i sammanlagda målligan för backar. Bara Morgan Reilly, Kris Letang och Matt Dumba har gjort fler.

– Ja, det är såklart väldigt roligt. Jag hoppades att jag skulle bli bättre i år än ifjol, det var målsättningen. Men elva mål…det hade jag verkligen inte förväntat mig, säger Erik när vi når honom efter matchen mot Oilers.

– Jag tror aldrig jag gjort elva mål under en hel säsong tidigare. Men puckarna ramlar in och det ger självförtroende.

Foto: JASON FRANSON / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

”Nu är det glad stämning”

Den varan har Blackhawks gott om även som kollektiv just nu. Så sent som för någon månad sedan var de uträknade, slutspel tedde sig inte som något mer än en fåfäng dröm. Nu har de plötsligt vunnit fem raka matcher och är endast tre poäng från sista wild card-platsen i väst.

– Mm, nu är det glad stämning i vårt omklädningsrum. Vi har verkligen kul för närvarande, fortsätter Erik.

– Skillnaden mot tidigare? Vi har framförallt kommit ihop som lag på ett helt annat sätt. Vi tror på varann och känner en annan säkerhet på isen. Men vi har också tittat väldigt mycket på video och ändrat några detaljer i spelet och det har fått effekt.

Även Marcus Krüger tog sig in i protokollet i natt – med en assist.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM