Laines målfester ger 43 miljoner i bonus

avJarkko Päiväniemi

Publicerad:
Uppdaterad:

Patrik Laine öser in mål i NHL – säsongens 39:e kom i natt.

Det gör också 19-åringen rik.

Totalt är han på väg att inkassera 5,3 miljoner dollar (43,5 miljoner kronor) i rena bonusar.

– Kul att få lite fickpengar, sa Laine när första bonusen slog in.

Winnipeg Jets finländare Patrik Laine är inne på sitt andra år i NHL. Lönerna för nykomlingarna i ligan är fastställda och Laine tjänar 925 000 dollar per säsong under de inledande tre åren.

Men därtill finns bonussystem som kan ge en fetare plånbok.

Flera så kallade A-bonusar – vardera på 212 500 dollar – betalas (dock maximalt fyra) ut om spelaren når vissa individuella nivåer.

Förra året, när Laine gjorde 36 mål, nådde han enkelt fyra och inkasserade ytterligare 850 000 dollar.

– Det är kul att få lite fickpengar. Att få pengar i plånboken är en orsak till att man gör det här, men jag tänker på ekonomin väldigt lite. Jag visste att jag får en bonus om jag gör 20 mål men jag behövde inte bita ihop för den sakens skull, sa Patrik Laine till Yle när den första bonusen slog in förra säsongen.

Hattrick mot Rangers

Det finns även höga B-bonusar om en rookie placerar sig bland de tio bästa i poäng-, assist- eller målligan. Laines 36 mål gav honom en sjundeplats i målligan förra året och därmed ytterligare 1,8 miljoner dollar.

Total lön – exklusive reklamkontrakt – blev således 3,575 miljoner dollar (0,925 i grundlön plus 2,65 i bonusar) under rookieåret. Det motsvarar nästan 30 miljoner kronor.

Detsamma lär ske denna säsong. 20 mål nådde han redan den 12 januari.

Och i matchen mot Henrik Lundqvists New York Rangers i tisdags – när Laine gjorde samtliga tre mål i 3–0-segern – kom han upp till 60 poäng för att erhålla en andra bonuskategori.

Minst två till lär uppnås: poängsnitt på 0,73 (har 0,92 just nu) och sluta bland de sex Jets-forwards med mest speltid denna säsong.

Ovetjkins plansch på väggen

Därtill lär B-bonusen för topp tio i målligan utlösas igen. Med totalt 39 mål ligger han just nu på andraplats, ett efter ledaren Alexander Ovetjkin.

Det 39:e kom i natt när Winnipeg vann borta mot New Jersey med 3–2. Laine stötte in pucken från nära håll redan efter fyra minuters spel.

– Ganska roligt att jag för ett par år sedan hade Ovetjkins plansch på väggen. Nu är jag ett par mål ifrån. Visst skulle det vara en stor klick grädde på moset, och överlag ganska tufft, säger Patrik Laine till Yle om jakten på Maurice Richard Trophy som delas ut till NHL:s främste målskytt.

I sommar – efter den 1 juli – är det dags för kontraktsförhandlingar mellan Patrik Laine och Winnipeg Jets. Efter succén lär hans årslön landa på omkring tio miljoner dollar per år. Det nya kontraktet börjar sedan gälla 1 juli 2019.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM