Mårts: Nu måste vi göra någonting

Av: Björn Forsgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Förbundskaptenen om huvudtacklingarna: Helt annat i NHL

Magnus Kahnberg var bara ett av många offer för de ökade huvudtacklingarna.

Förbundskapten Pär Mårts har nyligen varit en vända och kollat på NHL-hockey, och konstaterar:

– Det är en helt annan sport där borta. De är så otroligt försiktiga.

Pär Mårts.
Foto: Scanpix
Pär Mårts.

När Sebastian Karlssons högra axel i går med våldsam kraft stötte in i Magnus Kahnbergs huvud återväcktes debatten kring de farliga tacklingarna som, tyvärr, varit denna säsongs stora snackis.

– Det är ju hemskt att det blir sådana här grejer, det händer för ofta. Nu måste vi göra någonting gemensamt på något sätt, säger Pär Mårts.

”Väldig skillnad”

Även i NHL har fula påhopp varit ett hett ämne, men då i ett annat perspektiv. Där har bestraffningen skärpts och varje match studeras in i minsta detalj för att få bort farligt spel.

Vilket verkar ha gett resultat.

Per Mårts var nyligen på en NHL-turné där han träffade de svenska stjärnorna och såg en hel del matcher.

– I NHL är det en väldig skillnad, de är så otroligt försiktiga – både med klubbor och tacklingar. Det är som en annan idrott när man åker dit, de är otroligt försiktiga att få utvisningar och skador. Även fast de har touch-icingen är de otroligt respektfulla, de klarar av det utan att det händer något.

Är vi mer vårdslösa här?

– Ja, på något sätt sker allt så fort. Det är klart, det går lika fort i NHL, men på något sätt händer det mer än det någonsin varit här på kort tid.

Har du någon förklaring?

– Nej, det har jag inte. Jag tycker inte det är något råare eller tuffare spel. Men allting har tagit på huvudet på något sätt. Det är inte så att folk siktar in sig på huvudet, det tror jag inte, utan det är bara att det är det man stöter i först.

Vad kan man göra? Det har spekulerats i hårdare bestraffning även här.

– Det är en möjlig väg att gå, det är ju inte domarnas fel. Det är inte de som tacklar, det är killarna själva. Men något måste göras, det är jag ganska säker på.

Dom väntas i morgon

– Vi kan ju inte ha mer skydd på oss. Det är ju en kontaktidrott och det går inte att skydda sig så mycket mer tycker jag. Nu är det inte tackling mot sargen längre, en gång var sargen så hård och plexit så stumt, men nu är det ute på isen det händer.

Disciplinnämnden kommer troligtvis meddela Sebastian Karlsson dom under tisdag eftermiddag.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN