Buffalo mot slutspel – tack vare Enroth

HOCKEY

Svenske målvakten fortsätter att storspela: ”Njuter av varje ögonblick”

Foto: Här var det stopp Buffalos svenske målvakt Jhonas Enroth fortsätter att storspela - och nu är laget med stormsteg på väg mot slutspel.

NEW YORK. Jhonas Enroth håller på att föra Buffalo till slutspel.

I och med 4-2-segern den svenske målvaktssensationen i natt bärgade mot Tampa behöver laget bara en enda poäng för att säkra playoff-platsen.

– Ja, nu borde vi fixa det och jag bara njuter av att få vara med och spela, säger han till Sportbladet efter ännu en succé.

Det är häpnadsväckande, det genombrott Jhonas Enroths sett till att bjuda sin klubb på under grundseriespurten.

Han räknas alltjämt som rookie och har tillbringat större delen av säsongen – och den nordamerikanska karriären  – i farmarligan.

Följaktligen borde han rimligen ha blivit nervös när han lagom till årets viktigaste matcher förra veckan fick beskedet att superstjärnan Ryan Miller skadat sig och att han var tvungen att ta över.

”Njuter av varje ögonblick”

Men den 22-årige stockholmaren höll nollan i sitt första drama och har sedan bara fortsatt spela som om streckstrid vore det roligaste som finns.

Och själv ser Jhonas heller inte det märkvärdiga i situationen.

– Det är i själva verket rätt tacksam att komma in i den här sortens matcher. Alla är ju verkligen på tårna och drar åt samma håll. Då blir det mycket lättare för målvakten, säger han när vi når honom på telefon efter Tampa-matchen.

– Så jag försöker bara ha kul och njuter av varje ögonblick.

Well, bara det citatet vittnar om en mental styrka få  22-åringar besitter.

–  Ja, jag är nog ganska mentalt stark. Men det tror jag de flesta som håller på med det här är. Annars går det inte att vara målvakt, konstaterar han lugnt.

Tog 23 skott i natt

I segermatchen mot Tampa i natt tog den förre SSK-keepern 23 av 25 skott och såg lika säker och lugn och trygg ut som den mest ärrade veteran.

– Men det var ingen särskilt svår match. Vi spelade så bra i defensiv zon att de inte kom till särskilt många avslut. Sedan hade vi lite flyt framåt och satte våra chanser, säger han.

I och med segern har Sabres i praktiken säkrat slutspelsplatsen. Det krävs bara en enda poäng i de återstående matcherna, mot Philadelphia på fredag Columbus på lördag, för att de ska vara helt klara.

– Och det borde vi fixa, säger Jhonas Enroth, som trots sin succé lär få lämna över spaden till Miller snart.

– Ja, han vill nog ha några matcher i benen innan slutspelet, så jag tror han står i nästa match. Men jag lär ändå bli kvar här uppe och får i så fall chansen att uppleva ett slutspel. Det skulle vara oerhört kul.

Hedman skadad

För Tampa blev förlusten i norra New York kostsamt.

Dels gick divisionssegern i Southeast definitivt förlorad till Washington.

Men ännu värre.

Unge svenske backsstjärnan Victor Hedman  ådrog sig en skada i ”nedre delen av kroppen” i slutet av andra perioden och återkom sedan inte mer i matchen.

Hur allvarlig skadan är vet lagledningen inte ännu.

– Vi kan bara vänta och se, säger coachen Guy Boucher till Tampa Tribune.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL