Skellefteås boxplaysuccé segervapnet mot Timrå

HOCKEY

Söderström/Ericsson hyllas: ”De är helt otroligt bra”

TIMRÅ. Christian Söderström och Jimmie Ericsson sänkte Timrå – i box play.

Nu hyllas superduon av Skellefteåtränaren.

– De är viktigare än Lindström och Lehtonen, säger Anders Forsberg.

Poängligan i elitserien toppas av Skellefteås radarpar Mikko Lehtonen och Joakim Lindström. ”Superduon”, som de kallas i pressen, har tillsammans gjort 88 poäng. Men mot Timrå var det Skellefteås ”andra superduo” som klev fram – Christian Söderström och Jimmie Ericsson.

– De får inte den uppmärksamhet de förtjänar. De var grymma i dag (läs: i går) och har varit så här bra hela säsongen, säger Skellefteåtränaren Anders Forsberg.

Bäst i box play

– Dessutom är de Sveriges bästa box play-specialister. De är helt otroligt bra.

Vad tränar ni på som gör dem så bra?

– Vi tränar knappt box play. Men de är alltid förstavalet och får kopiöst med speltid i den spelformen, säger Forsberg.

Timrå gjorde två mål i power play, men Ericsson/Söderström var inte inne på något av dessa baklängesmål. Däremot gjorde Christian Söderström mål när Skellefteå var en man mindre på isen. Och det är ingen tillfällighet.

– Vi försöker läsa motståndarna och lura dem till misstag, det funka rätt ofta. Man måste våga gå framåt. Man vet själv när man spelar PP att det kan bli lite väl avslappnat ibland, säger Söderström.

”Vi läste sönder det”

Som passar på att ge Timrås power play en känga.

– De envisades med att försöka få avslut på deras backar och trots att vi läste sönder det fortsatte de. De borde ha märkt att vi kontrade hela tiden. Men det är bara att tacka för kaffet, säger Söderström och ler.

Att Skellefteås box play-specialister har hög status i laget råder det ingen tvekan om. Tränaren rankar de till och med högre än poängkungarna.

– De är ännu viktigare än Lindström och Lehtonen skulle jag nästan vilja säga. De dödar utvisningar, flyttar fram tekningarna till Lindströms femma, och såna grejer. De spelar en väldigt stor roll som ofta glöms bort, säger Forsberg.

ARTIKELN HANDLAR OM