Klart: Tomas Holmström slutar

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

”Homer” lägger av – bekräftat på presskonferens i kväll

1 av 9 | Foto: AP
Tomas Holmström var på skojhumör i sitt avskedstal.

NEW YORK. Det är över för ”Demolition Man”...

Vid en både rolig och känslosam presskonferens i Detroit på tisdagen meddelade Tomas Holmström har vid en just meddelat att han efter femton säsonger i NHL lägger av.

– Det har varit en fantasisk resa och jag har njutit varje minut, sa han på sin klassiska Holmström-engelska.

Det har länge varit känt att Tomas Holmström bestämt sig för att avsluta sin gloriösa hockeykarriär, men nu är det alltså officiellt.

Vid en presskonferens i Joe Louis Arena nu ikväll meddelade han att han efter 15 år NHL-säsonger, 1026 matcher, 243 mål, 287 assist och fyra Stanley Cup-titlar lägger av.

Huvudorsak:

Efter att i ett och ett halvt decennium ha misshandlats av världens elakaste hockeybackar i motståndarlagens målgårdar orkar inte kroppen mer.

– När man vaknar och får stappla ut till badrummet på morgnarna och måste ta ett hett bad på kvällarna för att kunna sova inser man att det inte går längre. Kroppen är utsliten, förklarade han.

– Inte kan det vara bra med all medicin jag tvingats ta heller. Det är ett beslut som vuxit fram de senaste säsongerna. Kanske hade jag kunnat spela den här korta säsongen, men det var inte värt det. Jag mår  mycket bättre nu när jag fått vila och jag vill göra andra saker.

”Höll på att trejda mig”

Det var en känslosam men också rolig presskonferens, framförd på unik Holmström-engelska och pepprad med humoristiska anekdoter.

Som den om gamle kedjekamraten Luc Robitaille.

– Han tjatade på mig om att jag måste hooka klubbladet och till slut gjorde jag det. Då höll jag på att bli trejdad. Men jag fick säga till Scotty Bowman att det var Lucs idé och lovade gå tillbaka till rak klubba på en gång.

Han tackade också alla från tränarna Ulf Taavola och Niklas Vikegård i Boden till hela Red Wings organisation och sina lagkamrater i Wings.

– ”The Mule”...nu är det du som får sitta på planet och lyssna på ”Hank” och inte äta så mycket hela tiden, hette det bland annat.

Saknade lagkompisen Nicklas Lidström fick förstås också ett särkilt omnämnande.

– Alla våra bilresor...allt vi pratade om. Eller det kanske mest var jag som pratade. Han var en god lyssnare, flinade ”Homer”.

Givetvis tackade han familjen, på plats under presskonferensen, också.

– Hörrni barn, nu kommer jag vara hemma mer. Så börja lyssna på mig...

Planerar att flytta hem

I framtiden planerar den nyblivne 40-åringen – han fyller under onsdagen – att flytta hem till Piteå, men först blir han kvar i Detroit i åtminstone något år.

– Jag ser fram emot att få fiska och jaga och åka skidor. Jag har inte åkt skidor sedan 1991 så det kommer inte att bli någon snygg syn...

Och så tog den störste kämpen av dem alla farväl:

– Det har varit en fantasisk resa och jag har njutit varje minut, sa han med något blankt i ögonen.

Lagkamraterna i Wings, som har hemmapremiär mot Dallas Stars senare i natt, var alla angelägna om att få vara på plats under presskonferensen – varför den flyttades från förra veckan till idag.

– Ja, det är väldigt skönt att vi kan vara med. Man vill inte missa när Tomas sitter på en scen och talar, säger Henrik Zetterberg.

”Otroligt betydelsefull”

Som menar att ”Homer” kommer att bli lika saknad som bäste kompisen Nicklas Lidström.

– Det är ju på två sätt. Dels på isen där han varit otroligt betydelsefull för oss genom åren, förklarar han.

– Men också utanför isen. Han är en centralgestalt i vårt omklädningsrum, en otroligt bra lagkamrat och en sann glädjespridare. Ofta utan att veta om det själva. Det kommer att bli ett stort tomrum efter honom.

Tränaren Mike Babcock kommer också sakna vad han beskriver som den mest unika spelare han coachat.

– Det mest intressanta med ”Homer” för mig är att han inte var någon vidare skridskoåkare men ändå fanns det ingen som tog sig snabbare från målgården till sarghörnet och tillbaka till sin plats framför kassen igen, säger han till Detroit Free Press.

– Han var en suverän, suverän, suverän lagkamrat och en suverän man.

Senare i natt kommer Tomas Holmström att hyllas på isen i Joe Louis Arena också – och då få ta farväl av sina fans.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN